Obama nu renunţă la resetarea relaţiilor cu Rusia
alte articole
Partidul Democrat din SUA, care în timpul Convenţiei de la Charlotte, Carolina de Nord, urmează să-l aprobe pe Barack Obama în calitate de candidat al său în alegerile prezidenţiale din noiembrie, şi-a dat publicităţii programul electoral. Potrivit cotidianului rus Kommersant, programul nu conţine idei revoluţionare, iar teza sa principală constă în continuitatea actualului curs. În cazul în care va fi reales, Barak Obama va continua 'resetarea' relaţiilor cu Rusia, nu va renunţa la desfăşurarea unui sistem antirachetă în Europa şi nu va permite elaborarea de arme nucleare în Iran.
În document este subliniată necesitatea majorării impozitelor pentru cetăţenii bogaţi şi oportunitatea reformelor menite să rezolve problema imigraţiei ilegale, dar şi a sectorului financiar. Programul conţine şi un pasaj în sprijinul avorturilor. 'Întreruperea de sarcină este o decizie extrem de personală, care este luată de femeie, de familia ei, de medicul şi de pastorul ei. Aici nu este loc pentru politicieni sau guvern', se spune în document. De asemenea, democraţii americani se pronunţă în sprijinul căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi al libertăţii Bisericii de a decide în ce mod să oficieze ritualurile religioase legate de căsătorie, fără amestecul statului.
Programul electoral al democraţilor americani nu conţine schimbări majore nici în ceea ce priveşte capitolul dedicat politicii externe. Mesajul cel mai important este că, în cazul în care va fi reales, Barack Obama va continua politica de resetare în relaţiile cu Rusia. Totodată autorii documentului polemizează în avans cu candidatul republican, fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney. 'Mentalitatea războiului rece, exemplificată de caracterizarea dată de Mitt Romney Rusiei drept 'duşmanul geopolitic numărul 1 al SUA', nu ţine cont de interesele comune foarte concrete pe care le avem cu Rusia: reducerea armelor nucleare, stoparea proliferării armelor nucleare în asemenea ţări precum Iranul şi Coreea de Nord, preîntâmpinarea ajungerii de materiale nucleare în mâinile teroriştilor', amintesc democraţii.
De altfel, după cum constată Kommersant, resetarea nu va împiedica Administraţia democrată să critice deschis Moscova în cazul în care vor apărea divergenţe cu Washingtonul. 'SUA nu vor trece cu vederea divergenţele, ci vor discuta deschis despre ele cu guvernul rus. Vom continua să criticăm vehement acţiunile Rusiei cu care nu suntem de acord, cum sunt, de exemplu, sprijinul acordat de Moscova regimului Bashar al-Assad din Siria', asigură autorii programului.
În afară de aceasta, democraţii continuă realizarea planului pentru desfăşurarea sistemului de apărare antirachetă în Europa. 'Preşedintele lucrează la crearea unui scut antirachetă în Europa, care să apere atât continentul european, cât şi SUA în faţa ameninţărilor nucleare ce vin dinspre Iran sau din altă direcţie. Credem că SUA şi Rusia ar putea coopera în domeniul antirachetă, însă noi am dat de asemenea foarte clar de înţeles că vom merge înainte în crearea acestui sistem, începând cu paşii pe care i-am întreprins în planul desfăşurării de elemente ale sistemului în Polonia, Turcia şi România', se spune în programul electoral al democraţilor americani, citat de Kommersant.