Barak Obama şi Mitt Romney în căutarea voturilor clasei de mijloc

În mitologia americană, clase de mijloc ocupă un loc la fel de important ca Statuia Libertăţii sau cucerirea Vestului. După cel de-al doilea război mondial, ţara şi-a consolidat condiţia de superputere pe baza extinderii averii a milioane de persoane care, în deceniile următoare, s-au obişnuit cu ideea că generaţiile viitoare vor ameliora nivelul de trai al părinţilor, notează ziarul La Vanguardia.
Preşedintele american Barack Obama 16 martie 2012 în Atlanta, Georgia. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
24.08.2012

În mitologia americană, clase de mijloc ocupă un loc la fel de important ca Statuia Libertăţii sau cucerirea Vestului. După cel de-al doilea război mondial, ţara şi-a consolidat condiţia de superputere pe baza extinderii averii a milioane de persoane care, în deceniile următoare, s-au obişnuit cu ideea că generaţiile viitoare vor ameliora nivelul de trai al părinţilor, notează ziarul La Vanguardia.

Ca şi în celelalte campanii din ultimele decenii, clasa de mijloc concentrează acum atenţia candidaţilor. Cei mai săraci votează rar iar cei bogaţi trezesc interesul politicienilor datorită donaţiilor pe care le fac. Prin urmare, mesajele electorale se adresează cu precădere americanului de rând din clasa medie. Deosebirea faţă de alegerile prezidenţiale anterioare este că această clasă de mijloc pe care democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney încearcă să o seducă este mai puţin numeroasă decât înainte, şi-a pierdut din venituri şi avere şi, mai ales, încrederea în visul american.

Deceniul dintre 2000 şi 2010 - deceniul atentatelor de la 11 septembrie, al boom-ului imobilar şi al marii recesiuni - a frânat avântul prosperităţii din deceniile anterioare: 85% din cei care se declară din clasa de mijloc cred că acum le este mai greu să-şi menţină nivelul de trai decât acum zece ani, potrivit unui sondaj. 'Vinovaţii', potrivit sondajului, sunt Congresul, băncile şi instituţiile financiare, marile corporaţii, Administraţia Bush, concurenţa străină şi însăşi clasa de mijloc, în această ordine. 'Ceea ce s-a întâmplat anii aceştia nu se compară cu recesiunile anterioare', este de părere Richard Morin, coautor al unui raport realizat de Pew Research Center. Iar efectele asupra societăţii americane ar putea fi de durată.

'Vieţile lor s-au schimbat', spune el referindu-se la membrii acestei clase. 'Au amânat căsătoriile şi formarea unei familii, au amânat cumpărarea unei case'. 'Pentru tineri acest lucru înseamnă amânarea de a intra în vârsta adultă', conchide el. Morin arată că 'SUA s-au definit întotdeauna prin clasa lor de mijloc', o clasă care a promovat stabilitatea economică şi politică. Potrivit Pew Research Center, clasa de mijloc se îngustează. În 1971, 61% din adulţi se situau în clasa de mijloc; în 2011, numărul lor a scăzut la 51%. Şase din zece membri ai acestei clase au reuşit să pătrundă în clasa de sus, în timp ce restul au nimerit în clasa inferioară.

Decalajele tot mai mari se situează în centrul dezbaterii intelectuale şi politice din SUA. Conservatorii oscilează între cei care consideră că problema, nu sunt marile inegalităţi în sine ci piedicile din calea mobilităţii sociale, şi cei care se tem de creşterea distanţei, nu doar economică ci şi în planul valorilor dintre cei mai bogaţi şi cei mai săraci, care pun în pericol coeziunea naţională. Între democraţi lista cauzelor este lungă: globalizarea, pierderea puterii de cumpărare, impasul economic şi stagnarea salariilor, divergenţele educaţionale şi politicile fiscale care au permis miliardarilor precum aspirantul republican Romney să se laude că a plătit impozite de 13% pe venit, net inferior multor membrii ai clasei de mijloc.

Zilele acestea la mitingurile celor doi candidaţi această dezbatere de idei este reflectată prin sloganuri şi reproşuri reciproce. Una din axele campaniei lui Obama este majorarea impozitelor pentru bogaţi şi reducerea taxelor pentru clasele de jos. Pentru campania republicană, intervenţionismul economic este un obstacol în calea iniţiativei private şi creative a claselor de mijloc, sufocate în opinia lor de impozitele şi reglementările Administraţiei Obama.

Bătălia pentru viitorul Medicare - protecţia medicală pentru cei de peste 65 de ani - şi pensiile de stat afectează pilonii Statului Bunăstării de care beneficiază clasele de mijloc. Criza clasei de mijloc a coincis cu naşterea unor mişcări de protest de stânga şi de dreapta. Mişcarea Occupy a manifestat în repetate rânduri împotriva decalajelor tot mai mare. În timp ce mişcarea Tea Party, s-a născut ca reacţie a claselor de mijloc faţă de intervenţionismul guvernului federal şi presupusele ameninţări faţă de libertăţile individuale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor