Obama: Drepturile omului, un obstacol în calea consolidării relaţiilor SUA-Cuba

Preşedinţii american şi cubanez s-au întâlnit pentru prima dată pe teritoriul Cubei după aproximativ 90 de ani. Barack Obama şi Raul Castro au apreciat relansarea relaţiilor, în ciuda neînţelegerilor continue între cele două state.
Preşedintele american Barack Obama (st) dă mâna cu omologul său cubanez Raul Castro în Havana, 21 martie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.03.2016

După întâlnirea de luni din Havana dintre preşedintele american Barack Obama şi omologul său cubanez Raul Castro, liderul american a precizat că discuţiile dintre cei doi au fost calde şi directe, au abordat problema drepturilor omului, precum şi alte domenii de cooperare.

“Continuăm să avem neînţelegeri serioase, inclusiv în ceea ce priveşte democraţia şi drepturile omului”, a susţinut Obama la o conferinţă comună de presă după întâlnirea celor doi oficiali. Preşedintele american a declarat că drepturile omului rămân un obstacol în calea întăririi legăturilor dintre cele două ţări.

Obama a devenit primul preşedinte american în funcţie care a vizitat insula din Caraibe începând cu 1928. El a declarat că este o “nouă zi” în ceea ce priveşte relaţiile dintre foştii inamici din timpul Războiului Rece. Începând cu 2014, au avut loc discuţii între cele două state, unele dintre ele fiind intermediate de Vatican.

În Palatul Revoluţiei din Havana, Obama a promis că “destinul Cubei nu va fi decis de SUA sau orice altă naţiune”.

Totuşi, el a adăugat că SUA “va continua să vorbească în numele democraţiei”, arată Deutsche Welle.

Neînţelegeri

La această a treia întâlnire între cei doi preşedinţi - dar prima pe teritoriul cubanez -, Castro a recunoscut că încă există neînţelegeri “profunde” cu privire la drepturile omului şi la embargoul economic impus de câteva decenii de către SUA.

În plus, preşedintele cubanez a refuzat să recunoască că ţara sa are prizonieri politici. “Daţi-mi o listă cu acei prizonieri politici chiar acum şi, dacă lista există, ei vor fi eliberaţi înainte de sfârşitul nopţii”, a precizat Castro.

Castro a mai susţinut că cele două ţări ar putea avea legături mult mai bune dacă SUA ar ridica embargoul comercial impus în urmă cu 54 de ani asupra Cubei şi dacă ar înapoia acesteia baza Guantanamo Bay.

În plus, liderul de la Casa Albă se va adresa poporului cubanez într-un discurs ce va fi susţinut la Marele Teatru din Havana, care va fi transmis în direct de mass media de stat pe cuprinsul ţării.

În acelaşi timp, Obama se va întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile la Ambasada SUA la Havana pentru a accentua mesajul potrivit căruia, faptul că nu s-au înregistrt progrese în domeniul drepturilor omului în Cuba va afecta ridicarea embargoului impus insulei de către Washington, conform Agerpres.

În cadrul ultimului punct de pe agenda vizitei lui Obama în Cuba, acesta va urmări alături de Castro un meci de baseball între echipa americană Tampa Bay Rays şi echipa naţională cubaneză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor