Întâlnire fără precedent între John Kerry şi reprezentanţi ai gherilelor FARC în Cuba

Înaltul diplomat american John Kerry a fost de acord să se întâlnească cu reprezentanţii gherilelor columbiene în timpul unei vizite în Cuba. Va fi cea mai semnificativă întâlnire de până acum a Washingtonului cu Forţele Revoluţionare Armate ale Columbiei.
John Kerry
John Kerry (Getty Images)

Secretarul de stat american John Kerry, aflat într-o vizită în Cuba alături de preşedintele american Barack Obama, se va întâlni luni cu reprezentanţi ai grupului rebel marxist FARC (Forţele Revoluţionare Armate ale Columbiei). Kerry va folosi această întâlnire pentru a verifica progresele înregistrate în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului vechi de o jumătate de secol din Columbia.

O sursă a Biroului din Columbia al Înaltului Comisar pentru Pace şi o altă sursă apropiată de guvernul din Bogota au confirmat întâlnirea lui Kerry cu reprezentanţii rebelilor.

“A fost aranjată întâlnirea cu [John] Kerry”, a declarat Pastor Alape, negociator al FARC, pentru agenţia de ştiri Reuters, adăugând că rebelii se vor întâlni mai întâi cu Bernard Aronson, delegatul special al SUA pentru discuţiile columbiene de pace, pentru a se cădea de acord asupra agendei.

Guvernul columbian aliat cu SUA şi militanţii marxişti încearcă să ajungă la un acord care va fi supus la vot alegătorilor columbieni pentru aprobare. În acelaşi timp, o misiune ONU monitorizează dezarmarea rebelilor.

Preşedintele columbian Juan Manuel Santos şi liderul FARC, Rodrigo “Tomocenko” Londono, au stabilit un termen limită pe 23 martie, pentru a ajunge la un acord de pace cuprinzător. Totuşi, cei doi au recunoscut că s-ar putea ca acest obiectiv să nu fie realist.

Washingtonul a numit FARC o organizaţie teroristă străină în 1997, şi mulţi dintre liderii săi au fost inculpaţi în SUA pentru trafic de narcotice.

Întâlnirea fără precedent va coincide cu un meci demonstrativ ce va avea loc marţi între Tampa Bay Rays, o echipă din Liga I americană de baseball şi echipa naţională de baseball a Cubei.

La acest meci demonstrativ va participa şi preşedintele Barack Obama, care, duminică, a devenit primul preşedinte american în funcţie care vizitează Cuba în aproape 90 de ani.

Negociatorii FARC şi ai guvernului columbian au fost, de asemenea, invitaţi să participe la meci alături de preşedintele american şi omologul său cubanez Raul Castro.