Obama continuă planul de confiscare a armelor, în ciuda opoziţiei Congresului
alte articole
Preşedintele american Barack Obama a anunţat luni o iniţiativă majoră pentru a reduce violenţa cauzată de armele de foc. În condiţiile în care creşte numărul cazurilor de violenţă armată şi în condiţiile în care legiuitorii au refuzat să fie mai flexibili în privinţa controlului asupra armelor de foc, era de aşteptat ca Obama să dezvăluie o serie de măsuri administrative pentru a gestiona problema.
Propunerile, care i-au fost prezentat luni lui Obama de către procurorul general al SUA Loretta Lynch, urmăresc „să ţină armele departe de oamenii care nu ar trebui să le aibă”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.
Surse din Washington au declarat presei că măsurile se vor concentra pe reglementarea vânzărilor de arme – precum reducerea achiziţiilor ilegale de arme prin intermediari, în acest mod putând să se ocolească procesul de verificare a unor viitori posesori de arme. Prin urmare, au susţinut criticii, măsurile probabil nu vor face nimic în privinţa celor peste 300 de milioane de arme de foc estimate că s-ar afla în posesia unor persoane private în SUA, conform Deutsche Welle.
„[Aceste măsuri] nu vor soluţiona toate crimele violente din această ţară”, a susţinut Obama, temperând aşteptările. „Nu vor preveni toate atacurile armate împotriva mulţimilor; nu vor reuşi să ţină toate armele departe de mâinile criminale. Au însă potenţialul de a salva vieţi şi de a scuti familii de durerea pe care le-ar provoca-o aceste pierderi extraordinare”.
Casa Albă este încrezătoare
Fentând un Congres care mai mult ca sigur nu îi va adopta legislaţia, Obama intenţionează, într-o demonstraţie de forţă pusă în scenă în ultimul său an de mandat, să promulge legile sub forma unor ordonanţe prezidenţiale. Discutând despre legalitatea unei astfel de mişcări, Earnest a declarat presei că „o mare parte din munca depusă a avut rolul de a ne asigura că vom putea avea încredere în temeiul legal al acestor acţiuni”.
Deşi sondajele de opinie indicau deja de multă vreme faptul că majoritatea americanilor susţin implementarea unor legi mai stricte în privinţa armelor de foc, totuşi, această susţinere a scăzut în mijlocul recentelor temeri că teroriştii occidentali se vor întoarce acasă după ce au luptat alături de grupuri teroriste precum Statul Islamic, în Siria sau în alte locuri.
Obama va participa joi la o dezbatere televizată despre legislaţia privind controlul armelor, într-un efort de a obţine suport pentru noile sale măsuri.