Proteste la primăria din Chicago cauzate de crimele poliţiei

Protestatari cer demisia primarului oraşului Chicago, Emanuel Rahm (Scott Olson/Getty Images)
Andrei Popescu
01.01.2016

Primăria din Chicago a fost luată cu asalt în ultima zi a anului 2015 de către demonstranţi care denunţau agresivitatea poliţiei oraşului şi cereau demisia primarului Emanuel Rahm.

Protestul de joi a survenit pe fondul unei serii de incidente în care ofiţeri ai poliţiei din oraş au împuşcat mortal demonstranţi.

Protestatarii de joi s-au adunat în faţa biroului lui Emanuel Rahm şi au organizat numeroase puneri în scenă ale omorurilor înăuntrul Primăriei.

Chicago a fost lovit de proteste în ultimele luni, după o serie de împuşcături mortale comise de poliţişti – cea mai recentă având loc pe 26 decembrie 2015 când un ofiţer a omorât un elev de 19 ani - Quintonio LeGrier – şi o mamă cu cinci copii în vârstă de 55 de ani pe nume Bettie Jones.

Miercuri Emanuel Rahm a anunţat o serie de reforme privind înarmarea poliţiştilor cu tasere.

La începutul lunii decembrie primarul oraşului Chicago a făcut publică demisia superintendentului poliţiei din Chicago, Gary mccarthy, şi a şefului Departamentului de Audit Intern, Scott Ando. Cu toate acestea, demonstranţii cer demisia lui Rahm.

Locuitorii oraşului Chicago critică vehement politia oraşului după ce o înregistrare grafică a morţii unui adolescent de 17 ani - Laquan mcdonald - a fost postată pe internet.

Materialul video înfăţişează un ofiţer de poliţie – Jason van Dyke - care trage de 16 ori în adolescent, inclusiv după ce acesta cade la pământ.

Cu toate acestea marţi van Dyke a pledat nevinovat într-un tribunal din Chicago.

Împuşcături fatale şi alte forme de violenţă comise de ofiţerii americani de poliţie au declanşat revolte în numeroase oraşe din SUA în ultimii doi ani.

Emanuel Rahm, fost şef de personal al lui Barack Obama şi fiul unui membru al organizaţiei evreieşti Irgun, implicată în acte teroriste în Palestina, a devenit celebru pentru fraza privitoare la criza declanşată în 2008 de căderea Lehmann Brothers: "nu putem să nu profităm de o criză".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor