Obama avertizează Siria în legătură cu armele chimice
alte articole
Preşedintele SUA, Barack Obama, a avertizat regimul sirian să nu folosească arme chimice sau biologice, afirmând că utilizarea lor ar extinde conflictul în afară graniţelor ţării.
"Aceasta este o problemă care nu afectează doar Siria; ea îi afectează şi pe aliaţii noştri apropiaţi din regiune, inclusiv Israelul. Este o problemă care ne priveşte pe toţi", a declarat Obama, potrivit unei transcrieri emise de Casa Albă.
"Nu ne putem confrunta cu o situaţie în care armele chimice sau biologice cad în mâini greşite", a afirmat el, adăugând că regimul preşedintelui Bashar al-Assad ar depăşi orice limită dacă ar folosi astfel de arme.
Obama şi-a reiterat apelul adresat lui Assad ca acesta să demisioneze de la putere.
Se crede că Siria deţine unul din cele mai mari stocuri de arme chimice din lume, existenţa lor fiind confirmată, după părerea multora, în momentul în care purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Jihad Makdissi, a afirmat că Siria ar folosi armele numai în cazul în care ar fi invadată de o altă ţară. Forţele regimului nu ar folosi astfel de arme împotriva propriului popor, a susţinut Makdissi.
Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, regimul părea să vrea să retragă această declaraţie, refuzând să confirme sau să nege existenţa armelor chimice în Siria.
Obama şi-a extins avertizarea de a nu utiliza astfel de arme şi la "alţi jucători de pe teren", referindu-se la forţele rebele care luptă împotriva armatei siriene. Vor urma "consecinţe enorme" dacă vor face acest lucru, a adăugat el.
"Asta ar schimba ecuaţia mea... Noi monitorizăm această situaţie cu foarte mare atenţie", a afirmat el.
Statele Unite au pus cap la cap o serie de planuri de urgenţă în cazul în care regimul lui Assad cade sau se iveşte o altă situaţie, a precizat Obama, reiterând declaraţiile făcute de secretarul de stat Hillary Clinton în urmă cu o săptămână.
Despre Siria se crede că ar avea rezerve de VX, diferite tipuri de agenţi neurotoxici, iperită şi alte arme chimice, în conformitate cu Washington Post. Telegramele publicate de WikiLeaks sugerează că Siria a obţinut armele chimice prin aliatul său fidel, Iranul, şi în urma procurării unor produse chimice necesare producerii lor.
Preşedintele nu a trimis forţele americane în Siria, nici nu a comandat lovituri aeriene. "Nu am ordonat până în acest moment angajament militar", a susţinut el.
Luni, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a declarat că au loc lupte grele în întreaga ţară, în ce de-a doua zi a sărbătorii Eid al-Fitr, care marchează sfârşitul Ramadanului la musulmani. Duminică, potrivit rapoartelor, aproximativ 130 de persoane au decedat, a relatat Observatorul.