Rusia refuză să distrugă, împreună cu SUA, armele chimice ale Siriei
Senatorul american Richard Lugar a îndemnat autorităţile ruse, în timpul vizitei sale la Moscova, să distrugă prin eforturi comune rezervele siriene de arme chimice, care în cazul doborârii regimului Bashar al-Assad s-ar putea răspândi fără control prin ţară şi în afara graniţelor sale. Această propunere nu a găsit sprijin la Moscova. Surse diplomatice ale cotidianului rus Kommersant afirmă că autorităţile siriene sunt capabile să controleze independent armele chimice din ţară şi exclud amestecul Rusiei în acest proces. Experţii motivează această poziţie fermă a Moscovei prin faptul că Siria a devenit scena unei acute confruntări dintre Rusia şi Occident.
Republicanul Richard Lugar a venit cu propunerea de a lichida împreună rezervele de arme chimice ale Siriei după ce Ministerul de Externe de la Damasc a recunoscut existenţa acestora. Propunerea senatorului american nu a fost primită cu entuziasm de Moscova. Potrivit lui Lugar, principalul argument al ruşilor a fost acela că 'Siria nu s-a raliat Convenţiei privind armele chimice, iar acest lucru îi permite să păstreze şi să producă astfel de arme, în timp ce SUA şi Rusia nu sunt deţinătoare de arme chimice'.
Moscova într-adevăr nu doreşte să discute această problemă, considerând-o una internă a Siriei, pe care aceasta trebuie să o rezolve independent. 'Siria nu s-a raliat Convenţiei privind interzicerea armelor chimice în primul rând din cauza refuzului Israelului de a semna Tratatul de neproliferare a armelor nucleare', aminteşte o sursă a cotidianului rus din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei. 'Şi atunci ce temei ar putea avea SUA sau Rusia pentru a se amesteca în situaţie, fără o solicitare corespunzătoare din partea autorităţilor siriene? Potrivit informaţiilor noastre, autorităţile siriene ţin situaţia sub control şi Moscova nu consideră acest subiect unul stringent', declară interlocutorul cotidianului rus.
Potrivit sursei de informaţie a Kommersant, în decizia de a nu se amesteca în această problemă Moscova pleacă de la premiza că autorităţile siriene şi-au asumat obligaţii internaţionale în cadrul Protocolului de la Geneva din 1925, care interzice utilizarea de arme asfixiante, toxice sau alte asemenea gaze ca mijloc de luptă.
De altfel, după cum a recunoscut Lugar, temerile sale nu sunt legate de faptul că actualul regim de la Damasc va face uz de arme chimice, ci de faptul că în cazul doborârii acestui regim, armele chimice ar putea încăpea pe mâna unor forţe care vor ignora în totalitate orice acord internaţional şi nu vor semna niciun fel de convenţii. Moscova nu contestă acest argument, însă deocamdată refuză să discute despre doborârea regimului Bashar al-Assad.
Experţii sunt de părere că, în principiu, Moscova ar fi putut ţine cont de propunerea lui Richard Lugar privind instituirea unui control comun asupra armelor chimice ale Siriei, dacă nu ar fi fost confruntarea politică dintre Rusia şi Occident privind legitimitatea amestecului în conflictul sirian, confruntare care durează deja de un an.
'Dacă războiul civil din Siria şi soarta rezervelor de arme de distrugere în masă ar fi fost analizate de Rusia şi SUA ca o problemă generală, care trebuie rezolvată, Moscova ar fi putut veni în întâmpinare', declară redactorul-şef al revistei 'Rusia în politica globală', Fiodor Lukianov. În acest sens, Lukianov aminteşte că cele două părţi au experienţă în ceea ce priveşte o asemenea cooperare: retragerea în comun a armelor nucleare din fostele republici sovietice sau obligarea Republicii Africa de Sud de a renunţa la programul său nuclear în timpul războiului rece.
De altfel, iniţiatorul adoptării de către Congresul SUA, în 1991, a legii privind acordarea de sprijin fostei URSS în problema dezarmării şi asigurării unei depozitări sigure a armelor de distrugere în masă a fost acelaşi Richard Lugar. Pe baza acelui document, începând din 1992 Rusia şi alte state postsovietice lichidează, din banii SUA, arme chimice, nucleare şi bacteriologice. 'Însă, în cazul Siriei, contextul politic nu dispune la acelaşi lucru', afirmă Lukianov.