Obama a nominalizat un profesor universitar de origine coreeană pentru conducerea BM
alte articole
Preşedintele american Barack Obama l-a nominalizat vineri pe profesorul universitar american de origine coreean Jim Yong Kim pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale, funcţie ocupată în prezent de Robert Zoellick.
Nominalizarea preşedintelui colegiului Dartmouth, doctor şi fost director al Departamentul HIV/SIDA al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este o surpriză.
Trei ţări africane - Nigeria, Angola şi Africa de Sud - au susţinut candidatura ministrul nigerian de finanţe Ngozi Okonjo-Iweala, dar Statele Unite au deţinut conducerea Băncii Mondiale de la înfiinţarea sa, în 1944.
Termenul limită pentru nominalizarea unui succesor pentru Robert Zoellick este vineri, 18.00 ora Washingtonulu.
Kim, în vârstă de 52 de ani, nu a fost printre numele vehiculate anterior ca luate în considerare de Obama. Favoriţii erau consideraţi fostul consilier al Casei Albe Larry Summers, şefa Pepsi Indra Nooyi şi ambasadoarea la ONU Susan Rice.
Născut la Seul, Kim s-a mutat împreună cu familia sa în Statele Unite la vârsta de cinci ani.
Potrivit BBC, autorităţile americane cred că experienţa sa internaţională va ajuta la contracararea criticilor formulate de ţările în curs de dezvoltare pentru că SUA deţin în continuare conducerea Băncii Mondiale.
Economistul american Jeffrey Sachs, specializat pe probleme de dezvoltare, a fost nominalizat de mai multe ţări mici, printre care Bhutan, Timorul de Est, Haiti, Kenya, Guatemala şi Chile. Sachs consideră că BM ar trebui condusă de un expert în dezvoltare.
Fostul ministru columbian de finanţe, Jose Antonio Ocampo, pare în prezent o candidatură puţin probabilă, după ce succesorul său, Juan Carlos Echeverry, a declarat joi că ţara îşi concentrează atenţia pe obţinerea preşedinţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Anterior, Ocampo fusese de acord să candideze şi primise susţinerea Braziliei.
Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au fost create la conferinţa din Bretton Woods în 1944, cu scopul de a reglementa comerţul dintre naţiuni, după Marea Depresiune şi Al Doilea Război Mondial.
Statele Unite ale Americii conduce în mod tradiţional Banca Mondială, în timp ce FMI este condus de europeni, în prezent fiind numită Christine Lagarde (Franţa).
Dar ţările emergente au devenit din ce în ce mai nemulţimite de acest aranjament şi fac presiubni pentru a schimbarea lui.
Într-un editorial recent, trei foşti economişti şefi ai Băncii Mondiale - Francois Bourguignon, Nicholas Stern şi Joseph Stiglitz - au pledat pentru încheierea "monopolului" SUA la conducerea instituţiei.
"A spune că este bazat pe merit şi a alege în mod repetat un american arată lipsa de respect pentru cetăţenii altor ţări", au scris ei.
Fredrik Erixon, fost economist la Banca Mondială, a declarat pentru BBC News că procesul de selecţie este "anacronic", dar se aşteaptă ca Kim, candidatul Casei Albe, să câştige oricum.
Actualul preşedinte, Robert Zoellick, se va retrage din funcţie în 30 iunie, când îi expiră mandatul de cinci ani. El a fost nominalizat în 2007 de George W. Bush.