Obama va vizita zona demilitarizată aflată la graniţa dintre cele două Corei

Barack Obama
Barack Obama (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.03.2012

Înainte de summitul de la Seul consacrat dosarului nuclear, preşedintele american Barack Obama va vizita zona demilitarizată de la graniţa dintre cele două Corei.

Vizita liderului de la Casa Albă în zona de frontieră intervine pe fondul tensiunilor cu Phenianul, care intenţionează să lanseze o rachetă luna viitoare.

Deplasarea sa va arăta susţinerea pentru Coreea de Sud, a anunţat Preşedinţia americană.

În prezent, circa 28.500 de soldaţi SUA sunt staţionaţi în zonă.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt, teoretic, în continuare în război, deoarece conflictul armat de trei ani dintre cele două ţări s-a terminat printr-un armistiţiu în 1953. Părţile nu au semnat niciun tratat de pace. De atunci, SUA au desfăşurat trupe în zonă.

Zona demilitarizată dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, ce are o lăţime de patru kilometri, este, probabil, cea mai bine păzită frontieră din lume.

Fostul preşedintele american Bill Clinton a descris-o drept "cel mai înspăimântător loc din lume" atunci când a vizitat-o, în anii '90.

Obama, care urmează să reintensifice presiunile asupra Phenianului pentru a renunţa la ambiţiile nucleare, se va întâlni cu omologul său sud-coreean, Lee Myung-bak, înainte de summitul ce începe luni.

Preşedintele american ar urma să discute şi cu liderul chinez, Hu Jintao, căruia îi va cere, probabil, să folosească influenţa Beijingului în negocierile cu Phenianul.

Reuniunea la vârf va dura trei zile şi va reuni peste 53 de şefi de stat şi ai unor organizaţii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor