Obama a încercat să-l convingă pe Putin să colaboreze în legătură cu Siria, în prima lor întâlnire ca şefi de stat

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin.
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin. (JEWEL SAMAD / AFP / GettyImages)

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au avut în cele din urmă luni o primă întâlnire faţă în faţă după revenirea lui Putin la şefia statului, în care liderul de la Casa Albă a încercat să-l convingă pe liderul de la Kremlin să colaboreze pentru a facilita înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad, o mişcare văzută într-o măsură din ce în ce mai mare de Occident ca fiind singura cale pentru a pune capăt vărsării de sânge care are loc în această ţară de mai mult de un an, scrie New York Times.

Însă după două ore petrecute împreună, Putin era în continuare împotrivă, apărând ulterior cu Obama în faţa presei într-un tablou sumbru care pare să fi vorbit despre frustrarea ambelor părţi. În timpul celor câteva minute cât a durat ca organizatorii să-i conducă pe reporteri afară din sală după remarcile lor pregătite, cei doi lideri au rămas aşezaţi, unul lângă altul, privind drept înainte, fără niciun fel de interacţiune şi conversaţie pe care le practică de obicei liderii în faţa camerelor de filmat sau de fotografiat, scrie cotidianul american. 'Am căzut de acord că este nevoie ca violenţele să înceteze şi să se creeze un proces politic pentru a preveni un război civil', a spus Obama.

Potrivit unor oficiali americani, pe parcursul întâlnirii Putin a consacrat o bună parte din timp subliniind ceea ce ruşii văd ca exemple eşuate de tranziţii politice în Egipt şi Libia, precum şi îngrijorarea că Occidentul nu are un plan credibil pentru ceea ce s-ar întâmpla cu diversele facţiuni şi grupuri etnice în dispută din Siria dacă Assad ar pleca de la putere.

Obama a depus numearoase eforturi pentru a-i oferi noi asigurări lui Vladimir Putin că SUA nu vor să se implice între Rusia şi Siria, un aliat strategic pe care Rusia îl vede ca fiind ultimul său bastion real de influenţă în regiune, au spus oficiali. Americanii au recunoscut că oficialii ruşi nu i-au crezut cu adevărat atunci când au oferit aceste garanţii în trecut. Întâlnirea de luni, spun oficialii, i-a oferit lui Obama şansa să încerce să susţină această cauză personal în faţa lui Vladimir Putin.

'Am găsit multe puncte comune asupra acestei chestiuni', a afirmat Putin în discursul său de după întâlnire, adăugând că cele două ţări vor continua convorbirile.

Barak Obama a descris această întâlnire - reprogramată pentru summitul liderilor G20 din Mexic după ce Putin şi-a anulat participarea la un summit economic găzduit de Obama luna trecută la Camp David - ca fiind 'sinceră, serioasă şi profundă'.

Oficiali americani au încercat însă să descrie întâlnirea dintre cei doi lideri ca fiind plină de cordialitate şi bună dispoziţie. 'Chimia dintre ei a fost extrem de pragmatică şi cordială', a declarat presei Michael McFaul, ambasadorul SUA în Rusia, în încercarea de a nega orice impresii negative pe care le-ar fi putut sugera limbajului corpurilor dintre cei doi preşedinţi. 'Nu a fost nimic extraordinar' în legătură cu comportammentul aspru al lui Vladimir Putin, a declarat McFaul. 'Aşa arată el şi aşa acţionează', a adăugat diplomatul.

Acum, după ce Obama şi Putin au avut prima întâlnire şi şi-au ascultat reciproc explicaţiile pentru care Assad ar trebui sau nu să fie înlăturat de la putere în Siria, oficiali ai SUA şi-au exprimat speranţa că vor putea să facă progrese în această chestiune.

Pe agenda întâlnirii dintre Obama şi Putin s-a aflat şi încercarea SUA şi a Rusiei, alături de Europa şi China, să ţină sub control ambiţiile nucleare ale Iranului. Chiar în timpul întâlnirii lor cu ocazia summitului economic mondial din Mexic, la Moscova se derulau discuţii asupra programului nuclear iranian. Obama a spus că a subliniat împreună cu Putin abordarea comună şi că au căzut de acord că mai este încă timp ca diplomaţia să funcţioneze în acest dosar.

Încercarea lui Obama de a reseta relaţiile cu Rusia a început în vremea predecesorului lui Putin, Dmitri Medvedev, care cu numai două luni şi jumătate în urmă spunea că 'au fost probabil cei mai buni trei ani de relaţii între Rusia şi SUA din ultimul deceniu'.

Însă prima întâlnire dintre aceste personalităţi ca lideri ai ţărilor lor nu ar fi putut veni într-un moment mai tensionat, notează New York Times. Rusia şi SUA sunt în dispută în legătură cu o serie de chestiuni dificile: instalarea de către SUA în Europa a unui scurt de apărare antirachetă pe care Putin îl consideră o ameninţare; legislaţia în discuţie din Congres care blochează acordarea de vize şi îngheaţă activele unor oficiali ruşi suspectaţi că au avut legături cu diverse abuzuri asupra drepturilor omului; declaraţiile din partea Departamentului de Stat despre manifestaţiile care au salutat instalarea lui Putin în funcţia de preşedinte, declaraţii care l-au înfuriat pe liderul rus.

Însă cea mai agasantă chestiune în momentul de faţă este Siria, un vechi aliat al cărui lider a fost apărat constant de Rusia în faţa declaraţiilor de condamnare din partea Occidentului a reprimării sângeroase comise de Assad asupra protestatarilor pro-democratici. Rusia s-a opus unei intervenţii occidentale şi, conform unor informaţii, ar continua să livreze arme forţelor lui Assad. SUA şi-au suspendat sâmbătă misiunea de observare din Siria din cauza amplificării violenţelor. Decizia a fost văzută ca o încercare de a presa Rusia să intervină pentru a garanta că observatorii nu sunt luaţi drept ţinte de către forţele siriene sau susţinătorii acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe