Liderii G20 îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu criza din zona euro

Liderii lumii reuniţi la summitul G20 din Mexic.
Liderii lumii reuniţi la summitul G20 din Mexic. (JEWEL SAMAD / AFP / GettyImages)

Liderii lumii, care s-au reunit pentru summitului G20 din Mexic, au cerut Europei să ia toate măsurile necesare pentru a depăşi criza din zona euro.

Mulţi lideri şi-au exprimat îngrijorarea la Los Cabos în legătură cu ceea ce consideră o lipsă de progres în lupta împotriva crizei din zona euro. "Aşteptăm ca Europa să ne spună ce va face", a declarat preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.

Între timp, liderul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), mexicanul Jose Angel Gurria, a subliniat că această criză este "cel mai mare risc pentru economia mondială".

Şi Pascal Lamy, şeful Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a avertizat în legătură cu pericolul unei propagări a crizei din zona euro. El a subliniat că volatilitatea şi incertitudinea globală alimentează curentul protecţionismului, ce reprezintă un regres pentru liberul schimb.

Premierul canadian Stephen Harper a îndemnat liderii europeni să facă schimbări structurale pentru a rezolva criza datoriilor.

Însă Barroso a apărat cu fermitate reacţia UE la criză. "Sincer, nu am venit aici pentru a primi lecţii de democraţie sau de administrare a economiei". El a adăugat că se aşteaptă ca liderii G20 să "vorbească foarte clar în favoarea abordării UE".

El a avertizat şi că "provocările nu sunt numai europene, ci globale".

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut reguli care să permită protecţionismul pentru ţările care se confruntă cu o criză financiară. "Este timpul să nu ne mai prefacem şi să ajungem la un acord onest privind nivelul acceptabil de măsuri protecţioniste pe care le pot impune guvernele pentru a apăra locurile de muncă în perioade de criză economică", a spus el.

"Acesta este un lucru foarte important pentru Rusia, pentru că ţara noastră va adera la OMC anul acesta şi intenţionăm să avem un rol activ în discuţiile privind regulile viitoare ale comerţului global", a adăugat el.

Summitul are loc după ce victoria de duminică a Noii Democraţii la alegerile din Grecia nu a dat pieţelor impulsul aşteptat. Antonis Samaras, liderul Noii Democraţii, a început discuţii de urgenţă pentru formarea unui guvern. El a reiterat că va încerca să obţină modificări ale termenilor acordului de salvare cu UE şi FMI.

Potrivit BBC, deşi este clar că Europa reprezintă marele pericol, probleme se înregistrează şi în alte economii avansate şi emergente ale lumii, începând cu Statele Unite şi China. Iar încetinirea creşterii economice în India este un alt motiv de îngrijorare al liderilor G20, strânşi la Los Cabos.

Potrivit aşteptărilor, comunicatul final care va fi dat publicităţii marţi va cere un plan coordonat la nivel global pentru crearea de locuri de muncă şi pentru creştere economică. Iar, dacă va slăbi creşterea economică, ţările care nu au datorii mari ar trebui să fie "pregătite să se coordoneze şi să implementeze acţiuni fiscale pentru a susţine cererea internă", se arată în proiectul de text.

Luni, China a promis 43 de miliarde de dolari pentru fondul FMI de luptă împotriva crizei.

Măsura intervine după o întâlnire a reprezentanţilor grupului economiilor emergente, BRICS -Brazilia, Rusia, India şi Africa de Sud. Toate cele cinci ţări au anunţat că îşi vor spori contribuţia la FMI, în schimbul unei influenţe mai mari în organizaţie.

Preşedintele american Barack Obama şi omlogul său rus Vladimir Putin au avut o întâlnire bilaterală în marja summitului, în urma căreia au cerut încheierea imediată a violenţelor din Siria. Într-un comunicat comun, ei a spus că sirienii ar trebui să îşi poată stabili singuri viitorul. Cele două ţări au diferende în legătură cu modul rezolvării conflictului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe