Fostul ambasador SUA în RM consideră că Federalizarea este singura soluţie pentru unitatea ţării

Epoch Times România
07.06.2013

"Federalizarea este singura cale ca Transnistria şi Găgăuzia să fie parte a Moldovei unite", consideră fostul ambasador al SUA la Chişinău, Pamela Smith (2001-2003). Fostul ambasador a menţionat la Washington în cadrul unei întruniri la tema "Federalismul şi separatismul: cazul Republica Moldova", că Moldova trebuie să atragă atenţia la modelele "sănătoase de federalism", precum ar fi Statele Unite."Noi suntem bucuroşi şi sperăm ca noul Guvern va îndeplini aspiraţiile europene", a subliniat fostul ambasador al SUA la Chişinău.

Totodată, Pamela Smith a ţinut să precizeze că Republica Moldova trebuie să combată definitiv corupţia, iar acest fapt "va avea un efect pozitiv asupra Republicii Moldova, inclusiv a regiunii transnistrene". De altă părere, analistul politic American al Jamestown Foundation, SUA, Vladimir Socor a menţionat că "actuala configurare politică şi instituţională a Moldovei nu va supravieţui niciodată unui sistem de tip federal".

"Dacă va fi impusă federalizarea cu siguranţă vor apărea cereri la autonomie din partea regiunilor cu populaţie vorbitoare de rusă şi ucraineană", a menţionat expertul. De asemenea, Vladimir Socor a spus că "atât timp cât armata rusă staţionează în Transnistria, este iluzoriu să vorbim despre soluţionarea conflictului".

În opinia fostului şef al Misiunii OSCE la Chişinău (1999-2001, 2003-2006), William Hill, "federalismul este controversat deoarece întrebarea despre cum să structurezi sistemul este profund politizată". "Totodată, în stânga Nistrului nu ar trebui să se afle trupe ruseşti. Nimeni nu le vrea în Republica Moldova", a spus Hill.

În acelaşi context, Oazu Nantoi a spus că "oamenii din stânga Nistrului trăiesc într-o continuă frică", iar Republica Moldova nu trebuie să ignore această situaţie. "Acesta nu este un conflict îngheţat, acesta este mai degrabă un conflict cu soluţii îngheţate", a opiniat expertul. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Moldova, în colaborare cu Open Society Foundations.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor