Oazu Nantoi despre declaraţia lui Candu: Guvernarea lansează „idei năstruşnice” înainte de alegeri
alte articole
Recent în cadrul unui interviu, preşedintele Parlamentului Andrian Candu, a declarat că „Republica Moldova intenţionează să angajeze o companie internaţională juridică care va estima pagubele ocupaţiei ruse în Transnistria din ultimii 25 de ani”, declaraţie care a aprins spiritele la Chişinău.
Dacă analistul politic, Corneliu Ciurea, a salutat ideea şefului legislativului, specificând că guvernarea Republicii Moldova ar fi una pro-europeană care nu acceptă supremaţia rusească, atunci, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul pentru Politici Publice (IPP), consideră declaraţia lui Candu drept una strict electorală.
Ce va face guvernarea de la Chişinău cu rezultatele acestui audit? Care este instanţa internaţională? Noi avem o companie angajată care se numeşte Kroll, însă deocamdată despre miliardul furat nu se aude nimic, în afară de faptul că guvernarea nu investighează deloc”, a declarat analistul politic în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.
De aceeaşi părere a fost şi analistul politic, Anatol Ţăranu, potrivit căruia, declaraţie lui Andrian Candu este o iniţiativă cu o componentă electorală, indiscutabil, pentru că într-un an electoral tot ce se întâmplă are conotaţii electorale.
Corneliu Ciurea a ţinut să specifice că această iniţiativă a guvernării de la Chişinău ar fi un demers de sincronizare a statului cu ceea ce face Ucraina care, la fel, a făcut estimarea pagubelor în urma ocupaţiei ruse şi anexării Crimeei.
În context, Oazu Nantoi a punctat totuşi că spre deosebire de Moldova care tace sau vorbeşte în şoaptă despre militarii din Transnistria, în Ucraina, Rada Supremă a votat o lege prin care Rusia este declarată ţară ocupantă. Mai mult decât atât, la 19 noiembrie 2001, Moldova a semnat tratatul de prietenie cu Federaţia Rusă care rămâne în vigoare şi în prezent.
Totodată guvernările noastre nu au dat dovadă de consecvenţă, deoarece la 19 iulie 2006, ex-preşedintele ţării dl Voronin s-a întâlnit cu reprezentanţii Baroului de avocaţi de la New York unde s-a prezentat raportul cu baza juridică în ceea ce priveşte aspectele juridice în baza dreptului internaţional în legătură cu zona de est a Republicii Moldova”, a stipulat analistul politic.
Astfel, subliniind aceste două aspecte, Nantoi s-a întrebat în baza cărui act juridic va activa această companie de audit, atunci când guvernarea lansează asemenea „idei năstruşnice”, în baza tratatului de prietenie cu Federaţia Rusă sau în baza raportului Baroului de avocaţi.
Atunci când citim legea adoptată în Rada Supremă a Ucrainei, vedem clar că se face referire la actele juridice internaţionale, inclusiv rezoluţia nr.3314 din 17 decembrie 1974 a Adunării Generale a ONU cu privire la definirea actului de agresiune. Dar care agresiune când la noi Rusia este mediator în formatul „5 2””, a precizat Oazu Nantoi.
Anatol Ţăranu, a reiterat că trupele militare ruse se găsesc ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, încălcând sfidător legile şi Constituţia, lucru care continuă de peste 25 de ani. Acesta a mai adăugat că în 1993-1994 a condus delegaţia de stat a R. Moldova la negocierile cu Federaţia Rusă în ceea ce priveşte statutul şi termenii de retragere a contingentului militar rus de pe teritoriul RM.
Îmi amintesc foarte bine cum Federaţia Rusă a încercat să condiţioneze retragerea armatei de pe teritoriul RM cu necesitatea ca noi, RM să construim spaţiul locativ şi spaţiul de menire socială pentru ofiţerii şi sub-ofiţerii contingentului rus de pe teritoriul RM care se vor retrage în FR.
Atunci când am solicitat Guvernului RM să-mi prezinte nişte estimări privind pagubele şi prejudiciile pe care le-a adus prezenţa militară rusă pe teritoriul nostru, am putut să dezbat aceste pretenţii ale Federaţiei Ruse şi practic au fost scoase de pe tapet”, a punctat Ţăranu, făcând referire la faptul că Moldova nu are nevoie de instanţe internaţionale pentru astfel de estimări.