Oana şi Amza Pellea au fost distinşi cu Premiul de Excelenţă la Festivalul de Film "Comedy Cluj"

Oana şi Amza Pellea au fost distinşi cu Premiul de Excelenţă la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film "Comedy Cluj"
(photos.com)
Cornelia Rădăcină
20.10.2013

Sâmbătă, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film "Comedy Cluj", Oana şi Amza Pellea au fost distinşi cu Premiul de Excelenţă .Actriţa Oana Pellea, a primit premiul atât în nume propriu cât şi pentru tatăl său, actorul Amza Pellea.

Vineri, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca, actriţa a declarant: "Premiul o să-l împărţim, excelenţa este numai a lui Amza. Este onorant pentru mine să primesc premiul aici, la Cluj, lăsăm excelenţa lui Amza şi eu o să îmi văd de treabă în continuare", a spus Oana Pellea.

Pentru Amza Pelea, premiul acordat post-mortem reprezintă recunoaşterea pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care actorul l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti iar cel oferit Oanei Pellea este un semn de mulţumire pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional.

Ca exemplificare a acestei munci, în onoarea actriţei, vineri seară, a fost proiectat filmul "I really hate my job", la Cinema "Florin Piersic".

"Distribuirea mea a fost o surpriză pentru mine, nu fac distincţie între comedie şi dramă şi cred foarte tare, aşa cum şi tata credea, că este ca în viaţă, între lacrimă şi râs. Valoare unui rol în comedie îl dă tuşa de dramatic şi invers. A fost o muncă extraordinară la acest film, m-am regăsit, îmi place foarte tare comedia britanică. Aveam experienţă, joc de mult în franceză, italiană, dar în engleză a fost senzaţional, e un ritm alert, fără greşeală, alergi galopând spre o engleză rapidă (…). El vine după “Children of man”. (…) Personajul meu este cu multe aspecte, e caraghioasă şi nu e, are şi lacrimă şi m-am luptat", a spus Oana Pellea.

Oana Pellea a declarat că filmele româneşti, vor fi mai căutate dacă vor avea o mai mare deschidere spre universalitate, dar " dacă fac referire la probleme sociale se îngustează puţin drumurile. Umorul românesc tipic nu ştiu să-l definesc, tata spunea că e o salvare”.

Referindu-se la actorii români, actriţa consideră că cei din noul val sunt foarte buni, dar problema este "ce face societatea cu aceste talente".

“Văd foarte bine noua generaţie de actori, vine o generaţie de actori excepţională, tineri care au fost selecţionaţi la Gala Hop au fost remarcabili, vin fete extraordinar de bune, mi-a crescut sufletul când am văzut. Problema e ce facem noi ca societate cu talentele acestea, toţi oamenii tineri vin să schimbe lumea, ce facem, cum îi ajutăm este problema", a mai spus Oana Pellea.

Referindu-se la rolurile internationale care îi sunt oferite, actriţa a precizat că "Nu sar să joc orice, nu mai sunt nici foarte tânără, nici foarte blondă. Un rol bun e cel care îmi relevă altă faţetă a mea, o devenire ca om, ca artist, să fie o cărămidă”.

Interviul Oanei Pellea a fost presărat cu referiri la tatăl actriţei, cel care i-a fost permanent model, şi rememorări ale activităţii actorului. Despre filmul "Nea Mărin miliardar" actriţa spune că va fi la fel de vizionat şi peste două decenii.

"Cel mai mirat ar fi acum, aici, Amza, că se proiectează cu sala plină, ştia ce face şi unde se poziţiona, ştia că lumea va vorbi despre el. Eu sunt foarte bucuroasă, mai ales anul acesta când se fac 30 de ani de când nu mai e pe pământ. Calitatea unui artist e în strânsă legătură cu calitatea umană. Amza a fost un mare om, asta s-a reflectat în artist, nu mă mir că sala e plină la «Nea Mărin miliardar», şi eu râd încă la film. A fost făcut într-o vară, scenariul îi aparţine, e sufletul lui acolo. Valoarea lui Amza, excelenţă în comedie şi în dramă, o faţetă fără alta nu ar fi completă, i-a fost frică că va rămâne doar ca Nea Mărin, l-ar fi durut tare, că e doar o faţetă", a afirmat Pellea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor