Oamenii de ştiinţă detectează proteina Spike de la vaccinarea anti-COVID la pacienţii cu COVID de lungă durată
Într-o nouă lucrare, oamenii de ştiinţă au detectat proteina spike în sângele persoanelor cu COVID de lungă durată la două luni după infectare şi vaccinarea cu COVID-19, sugerând că proteina spike poate persista în organism mult mai mult timp decât se preconiza anterior şi că nu rămâne la locul de injectare.
Studiul, publicat la 27 decembrie în European Review for Medical and Pharmacological Sciences, a descoperit proteina spike de vaccin la doi pacienţi la cel puţin două luni după ce au primit a doua doză de vaccin anti-COVID-19 şi proteina spike virală la un subiect care s-a vindecat anterior de infecţie într-un eşantion de 81 de pacienţi cu sindromul COVID lung. Probele recoltate de la grupul de control nevaccinat au fost negative pentru proteina spike.
"Acest studiu, în concordanţă cu alte investigaţii publicate, demonstrează că atât proteina spike naturală, cât şi cea vaccinală pot fi încă prezente la pacienţii cu sindromul COVID lung, susţinând astfel existenţa unui posibil mecanism care determină persistenţa proteinei spike în organismul uman pentru o perioadă mult mai lungă decât cea prezisă de primele studii", au scris autorii.
Deşi agenţiile de reglementare din SUA susţin că vaccinarea împotriva COVID-19 poate reduce riscul de a dezvolta COVID lung, unele cercetări sugerează că această afecţiune ar putea fi cauzată de o reacţie imună exagerată la proteina spike din vaccinurile COVID-19 folosite pentru a induce anticorpi.
Într-un studiu publicat în februarie 2023 în Journal of Medical Virology, cercetătorii au examinat nivelurile de proteină spike şi ARN viral care circulă la pacienţii spitalizaţi pentru COVID-19 cu şi fără COVID lung. Aceştia au constatat că proteina spike şi ARN-ul viral au fost mai probabil să fie prezente la pacienţii cu COVID lung. La pacienţii cu COVID lung, 30 la sută dintre aceştia au fost pozitivi atât pentru proteina spike, cât şi pentru ARN viral, în timp ce niciunul dintre indivizii fără COVID lung nu a fost pozitiv pentru ambele.
CDC a afirmat că proteina Spike este "inofensivă" şi se descompune rapid
Când vaccinurile COVID-19 au fost autorizate pentru prima dată, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au afirmat că proteina spike produsă de organism după administrarea unui vaccin COVID-19 este o "bucată inofensivă de proteină spike". Mai mult, agenţia a declarat că proteina spike nu "rezistă mult timp în organism" şi se descompune în câteva săptămâni, la fel ca alte proteine. Societatea de Boli Infecţioase din America, un centru de resurse finanţat parţial printr-un acord de cooperare cu CDC, a estimat că proteinele spike generate de vaccinurile COVID-19 durează doar câteva săptămâni în organism.
Un prim studiu de biodistribuţie al Pfizer a arătat că proteina spike COVID-19 ajunge în sânge după vaccinare, unde circulă timp de câteva zile înainte de a se acumula în organe şi ţesuturi, inclusiv în splină, măduva osoasă, ficat, glandele suprarenale şi în concentraţii ridicate în ovare. În acest studiu, cercetătorii au descoperit că ARNm-ul vaccinului a fost prezent din ziua vaccinării şi a persistat în sânge timp de câteva săptămâni după vaccinare.
Într-o lucrare din august 2023 publicată în Biomedicines, cercetătorii au constatat că designul vaccinurilor COVID-19 cu ARNm permite biodistribuţia necontrolată, durabilitatea şi biodisponibilitatea persistentă a proteinei spike în interiorul organismului după vaccinare - ceea ce ar putea afecta ţesuturile şi provoca boli.
Grupul de studiu a inclus 20 de subiecţi care au primit două doze de vaccin COVID-19 cu ARNm, 20 care nu au fost vaccinaţi şi au fost testaţi negativ pentru COVID-19 sau anticorpi care să indice că au fost infectaţi anterior şi un grup de control format din 20 de participanţi nevaccinaţi care au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19. Cercetătorii au detectat fragmente specifice ale proteinei spike la aproximativ 50 la sută dintre subiecţii care au primit vaccinuri cu ARNm între 69 şi 187 de zile de la vaccinare. Toate probele din grupul de control nevaccinat au fost negative, inclusiv cele 20 de persoane care au fost testate pozitiv după ce au contractat COVID-19.
Într-un studiu din ianuarie 2023 publicat în Journal of Pathology, Microbiology, and Immunology, cercetătorii au găsit ARNm de tip "spike" SARS-cov-2 de lungime completă sau urme de ARNm de tip "spike" în unele probe de la pacienţi până la 28 de zile după vaccinarea cu COVID-19, ceea ce indică o producţie prelungită de proteine de tip "spike" şi potenţialul unui "răspuns imunitar continuu la unele persoane".
Un studiu publicat în martie 2022 în Cell a găsit ARNm al vaccinului în ganglionii limfatici în zilele 7, 16 şi 37 după vaccinare. Coloraţia imunohistochimică pentru antigenul spike în nanoparticulele lipidice ale pacienţilor vaccinaţi cu ARNm la unele persoane a arătat că antigenul proteinei spike era încă prezent până la 60 de zile după a doua doză de vaccin.
Un studiu din noiembrie 2021, publicat în The Journal of Immunology, a descoperit exozomi care exprimau proteina spike la 14 zile după vaccinarea cu vaccinuri COVID-19 cu ARNm. Nivelurile de proteină spike au crescut în urma dozelor de rapel, sugerând că cantitatea de proteină spike din organism creşte odată cu vaccinarea ulterioară.
Un studiu din 2021, publicat în Clinical Infectious Diseases şi condus de cercetători de la Brigham and Women's Hospital şi Harvard Medical School, a descoperit proteine circulante ale SARS-cov-2 în plasma participanţilor vaccinaţi cu vaccinul COVID-19 de la Moderna. Proteina Spike a fost detectată în plasma sanguină încă de la o zi după prima doză de vaccin.