Oamenii de ştiinţă britanici descoperă indicii cu privire la răspândirea cancerului în organism
Oamenii de ştiinţă britanici susţin că au descoperit cheia pentru crearea unor medicamente care ar putea ajuta la oprirea răspândirii cancerului, informează The Daily Telegraph.
O echipă de cercetători de la University College din Londra (UCL) a descoperit indicii despre ce determină boala să migreze dintr-o parte în alta a corpului, în condiţiile în care, în multe cazuri, decesul bolnavilor de cancer nu survine ca urmare a tumorii primare, ci a unor tumori secundare.
Indiciile identificate survin în urma unor experimente efectuate pe embrioni de broască şi de peşte zebră.
Cercetătorii au identificat un mecanism, denumit 'vânează şi aleargă', care indică modul în care celulele bolnave şi sănătoase se 'urmăresc' unele pe altele prin corp.
'Nimeni nu ştia cum se întâmplă acest lucru şi credem acum că am descoperit. Dacă aşa stau lucrurile, atunci va fi relativ uşor să creăm medicamente care interferează cu această interacţiune', a declarat profesorul Roberto Mayor, cercetătorul care a condus echipa britanică.
Concluziile cercetătorilor sunt publicate în revista Nature Cell Biology.
Potrivit acestora, cheia înţelegerii răspândirii cancerului în corp stă în înţelegerea 'motivului' pentru care celulele canceroase se ataşează de celulele sănătoase la început.
Cercetătorii au realizat acest lucru, imitând ceea ce cred că se întâmplă prin utilizarea unor tipuri comparabile de celule şi prin observarea comportamentului acestora.
În cadrul experimentelor, rolul celulelor canceroase a fost luat de celule din creasta neuronală, o formă comună de celule stem care formează ţesuturi de origine animală, iar cel al celulelor sănătoase de placodele (îngroşări epiteliale laterale) care într-un final fac parte din nervul cranian.
Experimentele au indicat că placodele nu numai că au atras celulele neuronale, dar au fost urmate de acestea atunci când au încercat să scape.
Potrivit lui Eric Theveneau, unul dintre membrii echipei, 'aceste celule sunt foarte asemănătoare în comportament cu celulele canceroase, iar ceea ce se întâmplă ar putea fi analog cu ce se întâmplă în cazul cancerului'.