Oamenii de ştiinţă: Bacteriile pot determina obezitate

De foarte multe ori, toate încercările noastre de a pierde în greutate cu ajutorul unor diete sofisticate şi antrenamente fizice extenuante, se dovedesc a fi absolut ineficiente. De fapt, potrivit celor mai recente cercetări ştiinţifice, unele bacterii din intestinul organsimului uman sunt în stare să neutralizeze chiar şi cele mai persistente eforturi de a scăpa de kilogramele în plus.
Obezitatea afectează numeroase ţări. (ALFREDO ESTRELLA / AFP / Getty Images)
Kyrill Belan. The Epoch Times
19.01.2013

De foarte multe ori, toate încercările noastre de a pierde în greutate cu ajutorul unor diete sofisticate şi antrenamente fizice extenuante, se dovedesc a fi absolut ineficiente. De fapt, potrivit celor mai recente cercetări ştiinţifice, unele bacterii din intestinul organismului uman sunt în stare să neutralizeze chiar şi cele mai persistente eforturi de a scăpa de kilogramele în plus.

Este un fapt cunoscut, că intestinul uman găzduieşte trilioane de microorganisme, care formează în interior multiple ecosisteme naturale. O astfel de comunitate de bacterii prietenoase se numeşte microfloră intestinală benefică.

Graţie microflorei benefice, organismul poate să scindeze în mod eficient alimentele ingerate, să obţină substanţele nutritive necesare optimizării schimbului de vitamine şi minerale şi să creeze o protecţie imbatabilă împotriva diferiţilor agenţi patogeni. Un echilibru sănătos al microflorei intestinale reprezintă factorul cheie al menţinerii sănătăţii organismului uman.

În acelaşi timp, un mod incorect de viaţă, obiceiurile alimentare nesănătoase, medicamentele şi stresul pot afecta substanţial capacităţile florei intestinale benefice. În timp, microorganismele patogene se înmulţesc în exces, apar inflamaţiile intestinale şi se manifestă alte probleme de sănătate. În plus, un dezechilibru al microflorei intestinale poate condiţiona şi o depunere necontrolată a kilogramelor în exces.

Cercetătorii de la Universitatea Jiaotong din Shanghai au studiat şoarecii, care erau rezistenţi la obezitate. Aceştia reuşeau să-şi menţină stabil greutatea, necătând la faptul, că erau hrăniţi în mod necorespunzător şi nu li se permitea să se mişte. Totuşi, odată cu introducerea în intestine a bacteriilor Enterobacter în termen de până la 10 săptămâni, şoarecii au început să se îngraşe rapid. Bacteria Enterobacter a fost suspectată drept cauza obezităţii, după ce a fost găsită în cantităţi mari în intestinul voluntarilor, ce suferă de această afecţiune.

Oamenii de ştiinţă au decis să-şi testeze ipoteza. Cu ajutorul unei nutriţii corecte şi folosirea probioticelor şi prebioticelor, care îmbunătăţesc echilibrul florei benefice, cercetătorii au reuşit să ajute persoanele supraponderale să piardă din greutate. Inspiraţi de rezultatele cercetărilor, oamenii de ştiinţă planifică noi studii în acest sens şi recomandă insistent consumul produselor alimentare ce favorizează microflora intestinală.

Potrivit medicinei tradiţionale chineze, intestinul este baza sănătăţii noastre. Pentru a vă păstra microflora benefică, încercaţi să nu folosiţi antibiotice, decât în cazuri strict necesare. Consumul produselor obişnuite de carne şi lactate, de asemenea, poate perturba balanţa microbiologică, pe motiv că în prezent, animalele sunt tratate în mod constant cu diverse antibiotice.

Evitaţi alimentele bogate în zahăr şi carbohidraţii procesaţi, deoarece acestea contribuie la înmulţirea ciupercilor din genul Candida. Încercaţi să utilizaţi mai puţine medicamente, în special, corticosteroizi. Apa cu clor, produsele stomatologice şi pasta de dinţi ce conţine fluor, afectează sever echilibrul microflorei intestinale.

Prin contrast, deosebit de folositoare pentru menţinerea microflorei bacteriene sunt legumele şi băuturile fermentate, cum ar fi apa de nucă de cocos, iaurtul, berea de ghimbir, varza murată, Kombucha, kimchi, etc.

Regimul nostru alimentar trebuie să abunde în grăsimi sănătoase, ce se găsesc în nucile de cocos, avocado, ulei de măsline, nuci şi seminţe germinate. De asemenea, extrem de rezultativă din perspectiva reglării florei intestinale, se consideră flămânzirea temporară o perioadă între 12 şi 24 ore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor