Oamenii de stiinta au dezlegat misterul aisbergurilor
Oamenii de stiinta americani si-au dat seama cum se desprind aisbergurile din Antarctica si Groenlanda, o descoperire care ii poate ajuta sa impiedice cresterea nivelului marii ca urmare a incalzirilor climatice.
Scriind in editia de vineri a revistei Stiinta, ei au spus ca aisbergurile s-au format atat de repede atunci cand placile de gheata incipiente s-au intins rapid peste mare.
"Acesta nu va ajuta Titanicul, dar o lege nou-derivata si simpla poate ajuta oamenii de stiinta sa imbunatateasca modelele lor climatice" si sa anticipeze rupturi ale placilor de gheata, au spus ei intr-o declaratie. Titanicul s-a scufundat in 1912 dupa ce s-a lovit de un iceberg, 1500 de oameni murind in accident.
Gheata din Antarctica si Groenlanda sparta in ocean, s-ar putea sa fie principalul factor ce contribuie la cresterea nivelului marii la nivel global in viitor. Daca toata gheata din Groenlanda si Antarctica s-ar topi, nivelul marilor ar creste cu mai mult de 60 de metri (196 ft).
Formarea aisbergurilor a fost mai putin legata de factori, cum ar fi grosimea ghetii, latimea fluxului de gheata, distanta de la pamant sau valurile, au spus oamenii de stiinta.
Placile de gheata sunt rauri gigante inghetate datorita ninsorii, care curg lent in mare si apoi se despart.
In Antarctica, Ross Ice Shelf se extinde 500 mile peste ocean, inainte ca marginile sa se sparga si sa formeze aisberguri. Multe placi de gheata se intind doar o mila sau doua.
Modelele facute pe calculator, care anticipeaza cum se vor comporta placile de gheata daca vremea devine mai calda in general, au ascuns cum aisbergurile se desprind exact, pentru ca cercetatorii nu au reusit sa inteleaga mecanismul, cunoscut sub denumirea de desprindere.
"In desprinderea aisbergurilor, variabila importanta - cea care este raspunzatoare pentru cea mai mare parte din desprinderile aisbergurilor - este rata de raspandire a placilor de gheata", a spus un studiu.
O raspandire rapida inseamna fisuri pe intreaga suprafata a placilor de gheata si o fac sa se sparga. O raspandire mai inceta inseamna ca crapaturi adanci nu se formeaza la fel de rapid si ca gheata ramane compacta.
"Problema desprinderilor este o problema foarte grea, pentru ca exista atat de multa variabilitate", a spus Richard Alley, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
"Oricine a scapat o ceasca de cafea, stie asta. Uneori, ceasca de cafea se sparge, alteori salta", a spus el cu privire la problemele de intelegere ale desprinderii.
Panoul climatic al ONU prognozeaza ca marile vor creste cu 18 pana la 59 de cm (7-23 inch) in acest secol, datorita incalzirii cauzate de utilizarea combustibililor fosili.