Oamenii de ştiinţă au descoperit arsenic în îndulcitorii formulelor de lapte pentru sugari

Oamenii de ştiinţă avertizează părinţii să evite unele formule de lapte pentru sugari, care pot conţine niveluri ridicate de arsenic, un element metalic extrem de otrăvitor care provocă mai multe forme de cancer.
Bebeluşii vor fi hrăniţi cu lapte praf provenit din donaţii (Photos.com)
VOA News
22.02.2012

Oamenii de ştiinţă avertizează părinţii să evite unele formule de lapte pentru sugari, care pot conţine niveluri ridicate de arsenic, un element metalic extrem de otrăvitor care provocă mai multe forme de cancer.

Formulele periculoase pentru sugari sunt îndulcite cu sirop organic de orez brun care conţine arsenic, pe care unii producători au început sa îl folosească în loc de siropul de porumb bogat în fructoză sau alţi îndulcitori.

Multe dintre produsele alimentare prelucrate astăzi sunt îndulcite cu sirop de porumb bogat în fructoză, acest sirop provocând diabet şi cancer. Dar îngrijorarea că siropul de porumb ar putea contribui la obezitate i-a făcut pe mulţi producători de produse alimentare să folosească siropul organic de orez brun, crezând că este o alternativă sănătoasă la sirop de porumb bogat în fructoză.

Acum, cercetătorii susţin că siropul de orez brun poate fi o sursă neintenţionată de arsenic, un element metalic extrem de toxic, despre care s-a demonstrat că creşte riscul de cancer când este prezent în apa de băut.

Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat de arsenic anorganic, forma cea mai toxică, în formula pe bază de soia.

Brian Jackson, un cercetător de la Institutul Naţional de Ştiinţe Medicale legate de Mediu de la Universitatea Dartmouth din New Hampshire, a afirmat că oamenii de ştiinţă au fost curioşi să afle informaţii despre cantitatea de arsenic din produsele alimentare consumate de copii.

"Datorită greutăţii lor corporale mici, dacă sunt expuşi la arsenic, atunci rata lor de expunere pe kilogram de greutate corporală este disproporţionat de mare", a spus Jackson.

Jackson, care a condus studiul, şi colegii săi au achiziţionat la întâmplare mai mult de o duzină de formule pentru copii pentru a testa prezenţa arsenicului. Ei susţin că aproape toate formulele conţin cantităţi foarte mici sau urme de arsenic, inclusiv cele care au folosit amidon de orez.

"Şi apoi am selectat două alte formule pe care le-am găsit într-un supermarket local, le-am adus la laborator, le-am testat, şi s-au dovedit a avea un nivel de 20 până la 30 de ori mai mare decât oricare dintre celelalte formule pe care le-am testat.

"Deci, când am obţinut un rezultat anormal de genul asta, am retestat produsele şi am obţinut aceleaşi rezultate. În acel moment am întors borcanul şi am citit eticheta, şi primul ingredient de pe această etichetă era siropul organic de orez brun", a relatat Jackson.

Cercetătorii au descoperit un nivel ridicat de arsenic anorganic, forma cea mai toxică, în formula pe bază de soia.

Jackson explică faptul că orezul în creştere are nevoie de un mineral din sol numit siliciu. Dar Jackson susţine că arsenicul este asemănător cu siliciul din punct de vedere chimic şi că plantele de orez în creştere absoarbe atât siliciu câr şi arsenic, care se găseşte, de asemenea, în pământ.

Când orezul este fermentat pentru a face sirop organic de orez, arsenicul se dizolvă uşor în amestecul apos şi devine o parte din sirop, a afirmat Jackson.

Din acest motiv, Jackson îndeamnă părinţii să citească eticheta de pe produsele alimentare pentru copii şi să se gândească de două ori înainte de a cumpăra alimente pentru sugari care conţin sirop organic de orez.

"Aş recomanda aceasta. Evident, cantitatea de arsenic din orez variază în funcţie de soiul de orez, locul de cultivare al orezului, astfel încât se va obţine exact aceeaşi variaţie în siropurile de orez brun. De asemenea, este adevărat că orezul, ca şi cereală, preia mai mult arsenic decât alte cereale", a spus Jackson.

US Food and Drug Administration a emis o declaraţie spunând că nu are cunoştinţă de formule pentru sugari care conţin sirop organic de orez brun.

Un purtător de cuvânt al agenţiei a relatat că reglementatorii FDA studiază arsenicul din toate soiurile de orez şi produsele din orez şi ar putea emite abrogări după ce raportul este finalizat, la sfârşitul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor