O viziune unică a Lunii: în rotaţie (video)

Luna (YouTube - Screenshot)
Mioara Stoica
20.03.2018

Nimeni de pe Pământ nu poate vedea cum se roteşte Luna. Motivul este că Luna se află în rotaţie sincronă cu Pământul, adică este poziţionată întotdeauna cu aceeaşi faţă spre el, partea vizibilă fiind marcată de mări lunare vulcanice întunecate, care umplu spaţiile dintre zonele înalte ale scoarţei şi craterele de impact mai proeminente. După Soare, Luna este al doilea corp ceresc vizibil de pe Pământ, ca strălucire. Suprafaţa sa este de fapt întunecată, deşi prin comparaţie cu cerul nopţii, pare foarte luminoasă.

Dar combinând mii de imagini detaliate transmise de sonda Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) de la NASA, a fost realizat un film virtual de rezoluţie înaltă cu rotaţia Lunii.

Clipul video începe cu viziunea terestră a Lunii. Dar imediat, Marele Oriental - un crater de impact având diametrul de 900 kilometri, cu un centru întunecat dificil de văzut de pe Pământ - devine pe deplin vizibil chiar sub Ecuator.

O lună lunară în 24 de secunde

Compus din 36 de mozaicuri complete (110.000 imagini) şi acoperă o lună lunară comprimată în 24 de secunde, clipul video arată în mod clar că pe partea vizibilă de pe Pământ se află numeroase mări lunare vulcanice întunecate, iar cealaltă parte a Lunii este dominată de nenumărate zone luminoase, raportează NASA.

Luna (NASA)
Luna (NASA)

În prezent, sunt programate peste 20 de misiuni noi pe Lună din patru ţări diferite, cele mai multe dintre acestea fiind programate să fie lansate în acest an sau anul viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor