O nouă specie de gândac asiatic foarte rezistent la frig, descoperit la New York

Cercetători de la Universitatea Rutgers din SUA au descoperit pentru prima dată prezenţa la New York a unei specii de gândac asiatic, 'Periplaneta japonica', care ar putea deveni un mare invadator pentru că supravieţuieşte atât în interiorul clădirilor cât şi în spaţiile deschise, la temperaturi foarte scăzute, informează miercuri ziarul La Vanguardia.
(RAUL ARBOLEDA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.12.2013

Cercetători de la Universitatea Rutgers din SUA au descoperit pentru prima dată prezenţa la New York a unei specii de gândac asiatic, 'Periplaneta japonica', care ar putea deveni un mare invadator pentru că supravieţuieşte atât în interiorul clădirilor cât şi în spaţiile deschise, la temperaturi foarte scăzute, informează miercuri ziarul La Vanguardia.

Potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de revista de specialitate Journal of Economic Entomology, o echipă de cercetători condusă de Jessica Ware y Dominic Evangelista a atestat prezenţa acestei varietăţi de insecte în Manhattan şi a avertizat că din cauza rezistenţei lor la frig - chiar şi în condiţii de zăpadă - gândacii se pot extinde în zone ample ale oraşului.

Experţii nu sunt siguri de provenienţa noii specii apărute la New York, dar se crede că ar fi putut veni în plantele ornamentale care au fost aduse pentru a decora clădirile din Manhattan.

Există peste 4.000 de specii diferite de gândaci în întreaga lume care se caracterizează prin supravieţuirea lor în medii ostile şi fără hrană perioade lungi de timp. Pe lângă caracteristicile generale atât de detestate de locuitorii din New York şi din alte oraşe, Periplaneta japonica - sau gândacul japonez - poate supravieţui în condiţii extreme, atât în stradă, cât şi în zgârâie nori.

Prezenţa şi obiceiurile acestui gândac, mai robust decât speciile cunoscute în Europa, precum carcalacul sau gândacul de bucătărie (Blatta orientalis), este bine atestată în Asia, însă până acum prezenţa lui nu fusese confirmată ştiinţific în SUA.

'În urmă cu 20 de ani, colegii noştri japonezi au crescut nimfe de acestă specie şi au măsurat toleranţa lor la frig şi la zăpadă', a explicat Jessica Ware. 'Pe măsură ce specia a invadat Coreea şi China, s-a confirmat ideea că gândacul este foarte rezistent la frig şi că poate trăi iarna atât pe stradă cât şi în interiorul clădirilor', a explicat omul de ştiinţă.

Gândacul japonez a fost observat pentru prima dată, la New York în 2012, de un angajat al unei firme specializate în dezinsecţie care lucrează în High Line, pasarela construită deasupra liniei ferate în zona West Side Manhattan. Specia i s-a părut diferită de cele cunoscute la New York şi a decis să trimită mostrele la universitatea din Florida pentru a face analize de laborator.

Experţii nu sunt siguri de provenienţa noilor gândaci apăruţi la New York dar se crede că ar fi putut veni în plantele ornamentale aduse pentru a decora High Line. 'Dacă descoperim şi alte exemplare ale acestei specii am putea încerca să descoperim sursele exacte de origine, dar va fi o muncă de detectiv extrem de dificilă', a recunoscut Dominic Evangelista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor