O nouă sentinţă reper într-un dosar de corupţie. Cătălin Chelu condamnat la şase ani
alte articole
Judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihai Mihalcea, cei care l-au trimis la închisoare pe mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, au mai pronunţat o sentinţă cu valoare de reper într-un dosar de corupţie. Omul de afaceri Cătălin Chelu a fost condamnat la şase ani după ce a încercat să dea o mită de un milion de euro chestorului de poliţie Dan Fătuloiu. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
Potrivit evz.ro, în rechizitoriu, procurorii arată că în perioada august – 12 noiembrie 2010, Chelu a promis chestorului şef de poliţie Dan Valentin Fătuloiu (denunţător în cauză) suma de un milion de euro pentru ca acesta, în calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, practic, să stopeze prelucrarea în sistem integrat a informaţiilor din dosarele penale, având ca obiect infracţiuni comise de către Chelu Cătălin Constantin şi persoanele apropiate acestuia.
Cătălin Chelu i-a promis milionul de euro lui Fătuloiu, atât personal, cât şi prin intermediul complicilor săi Badea Ştefan Niţache (condamnat la patru ani de închisoare în acelaşi dosar), Bunu Antonel Cristi şi Constantinescu Gabriel (condamnaţi la 6 luni cu suspendare), şi a unei alte persoane (denunţător în cauză).
Chelu Cătălin i-a mai transmis lui Dan Fătuloiu că, în situaţia în care nu este de acord să accepte mita menţionată, va porni împotriva sa o amplă campanie de denigrare prin intermediul mass-media, ceea ce îl va obliga să-şi dea demisia din funcţia de secretar de stat.
Pe 12 noiembrie 2010, Chelu şi-a modificat promisiunea iniţială şi i-a oferit lui Fătuloiu, în acelaşi scop, 50.000 euro şi foloase materiale însumând aproximativ 270.000 euro, constând într-un teren pe care Chelu Cătălin Constantin urma să construiască o casă în valoare de aproximativ 120.000 euro.
La întâlnirea de pe 12 noiembrie 2010, Chelu i-a oferit lui Fătuloiu 300.000 de euro în numerar, pentru ca acesta, folosindu-se de influenţă ce derivă din funcţia de secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, să intervină pe lângă directorii din conducerea S.C.Hidroconstrucţia SA, astfel încât aceştia să facă demersurile necesare pentru înregistrarea oficială a inculpatului în evidenţele Registrului Comerţului, în calitate de acţionar al respectivei societăţi comerciale.
O săptămână mai târziu, Cătălin Chelu i-a dat secretarului de stat Fătuloiu Dan Valentin, cu titlu de mită, suma de 212.850 lei (echivalentul a aproximativ 50.000 euro) pentru soluţionarea favorabilă a dosarelor penale în care cel dintâi şi complicii săi sunt cercetaţi, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Pentru remiterea acestei sume de bani, Cătălin Chelu a fost ajutat de inculpaţii Badea Ştefan Niţache şi Constantinescu Gabriel.
Pe 23 noiembrie 2010, după izbucnirea scandalului privind mita de un milion de euro, Fătuloiu a fost revocat din funcţie. Ulterior, acesta a recunoscut în faţa instanţei, la unul dintre termenele de judecată, că familia sa avea afaceri cu societatea Alprom, condusă de Cătălin Chelu, după ce Antonel Bunu a prezentat judecătorului documente contabile din care rezultă legăturile de afaceri.
Fostul secretar de stat a declarat că a aflat despre faptul că omul de afaceri Cătălin Chelu doreşte să-i ofere o mită de un milion de euro de la fiul său, Alexandru, denunţător şi el în dosar, care, la rândul său aflase de acest demers de la Ştefan Badea. Fătuloiu a mai susţinut că la momentul respectiv a făcut un autodenunţ, restul acţiunilor sale şi ale fiului său fiind făcute sub comanda procurorului de caz. Totodată, Fătuloiu a arătat că la una dintre întâlnirile fiului său cu Ştefan Badea, acesta i-ar fi relatat că "omul de afaceri Cătălin Chelu este foarte dur când nu se respectă tranzacţiile" şi că este în stare să angajeze un ucrainean pentru "lezarea" sa sau a familiei sale.
În noiembrie 2010, când i-a fost organizat flagrantul, Cătălin Chelu era cercetat în 48 de dosare aflate în lucru la unităţi de poliţie şi de parchet, printre care trei instrumentate de procurorii DIICOT, sub aspectul comiterii de infracţiuni la legea pieţei de capital, evaziune fiscală şi spălare de bani.
Fătuloiu a fost demis în 23 noiembrie 2010 din funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ, unde situaţia era explozivă, şeful PJ Neamţ Aurelian Vasea Şoric fiind acuzat că pactiza cu lumea interlopă.
În vederea confiscării sumei de 212.850 lei, dată cu titlul de mită, precum şi a sumei de 300.000 euro, promisă pentru cumpărarea influenţei în cadrul Hidroconstructia S.A., procurorii au pus sechestru pe o serie de bunuri imobile şi sume de bani identificate în conturi, aparţinând lui Chelu Cătălin Constantin.