O nouă rundă de discuţii privind pacea siriană lansată în Astana

Clădiri distruse în oraşul sirian Alep. (Georges Ourfalian/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.10.2017

O reuniune a cărei temă este pacea din Siria, intermediată de Iran, Rusia şi Turcia, a început luni în capitala Kazahstanului, Astana.

Aceasta este cea de-a şaptea rundă de discuţii din capitala kazahă privind procesul de pace din Siria.

La convorbiri participă delegaţii ale guvernului sirian şi ale grupurilor înarmate din opoziţie, reprezentanţi ai celor trei state garante (Iran, Rusia şi Turcia), precum şi reprezentanţi ai ONU, Iordaniei şi SUA.

Delegaţia iraniană, condusă de adjunctul ministrului de Externe, Hossein Jaberi Ansari, a sosit duminică în Astana.

Deja au început discuţii la nivel de experţi, iar cele la nivel înalt vor continua până miercuri.

Ministrul kazah de Externe, Kairat Abdrakhmanov, a declarat în această lună că cea de-a şaptea rundă va aborda problema prizonierilor şi a curăţării minelor. De asemenea, se estimează că în centrul discuţiilor se va afla consolidarea unui acord de încetare a focului încheiat recent. Mecanismele pentru livrarea ajutoarelor vor fi de asemenea analizate.

Din martie 2011, Siria a fost zguduită de un conflict de proporţii, soldat cu victime umane.

Un alt proces pentru pacea siriană se desfăşoară sub auspiciile ONU. Cunoscut ca procesul de pace de la Geneva, acest efort a obţinut mici progrese în comparaţie cu procesul din Astana, care a început doar în acest an şi a condus deja la crearea a patru zone de detensionare (sau siguranţă), care urmează să calmeze conflictul care durează de şapte ani.

Între timp, există rapoarte neconfirmate privind planuri de consolidare a zonelor interzise zborului (no-fly) deasupra celor patru zone de detensionare.

Iranul şi Rusia sunt aliaţi ai guvernului sirian, în timp ce Turcia susţine grupurile rebele anti-Damasc.

Agenţia rusă de ştiri RIA l-a citat pe Alexander Lavrentiev, delegat special al Rusiei pentru Siria şi negociator şef la discuţiile din Astana, exprimându-şi speranţa că Turcia va ajuta la stabilizarea situaţiei din Idlib, unde se află una dintre cele patru zone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor