O nouă particulă a fost descoperită la acceleratorul Large Hadron Collider
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Birmingham şi Universitatea Lancaster din Marea Britanie au observat o nouă particulă, ei făcând descoperirea după ce au analizat datele din experimentul ATLAS de la Large Hadron Collider al CERN.
ATLAS este un experiment de fizică a particulelor care implică coliziunea protonilor cu energii extrem de mari, potrivit site-ului ATLAS. LHC este cel mai mare accelerator de particule din lume, construit de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), la graniţa dintre Franţa şi Elveţia.
"Analiza miliardelor de coliziuni de particule de la LHC este fascinantă. Există tot felul de lucruri interesante îngropate în date şi am fost norocoşi să privim spre locul potrivit la momentul potrivit", a declarat doctorandul Andy Chisholm de la Universitatea din Birmingham, într-un comunicat de presă.
Particula Chi-b(3P) este o particulă boson, ca faimoasa particulă Higgs, dar este formată din două obiecte foarte grele ţinute împreună printr-o "forţă puternică", au declarat cercetătorii. Despre Higgs se crede că ar fi un singur obiect.
Chi-b(3P) a fost prezisă anterior, dar a rămas neobservată până acum. Chi-b(3P) este un nou mod de a lega un "quarc de frumuseţe şi antiquarcul său" - cunoscut sub numele de quarconium, au explicat oamenii de ştiinţă.
Quarcul de frumuseţe este un quarc cu o sarcină egală cu o treime din sarcina transportată de un electron. Antiquarcul său este o particulă cu aceeaşi masă, dar sarcină electrică opusă. Asta înseamnă că antiquarcul quarcului de frumuseţe poartă o treime din sarcina unui proton.
În starea (3P), quarcul de frumuseţe şi antiquarcul sau sunt aproape separate, a declarat echipa ATLAS. "O surpriză este faptul că Chi-b(3P) este uşor mai grea decât s-a prezis, adică perechea quarc-antiquarc este un pic mai larg legată decât ne-am aşteptat", susţine un comunicat de presă al ATLAS.
"În timp ce oamenii sunt pe bună dreptate interesaţi de bosonul Higgs, despre care credem că dă masa particulelor şi că poate a început să se dezvăluie, o mare parte din masa obiectelor uzuale provine din interacţiunea puternică pe care noi o investigăm cu ajutorul Chi-b,” a explicat profesorul universitar Roger Jones, şeful grupului Lancaster ATLAS, în comunicatul de presă de la Universitatea din Birmingham.
Echipa şi-a prezentat concluziile în revista Physical Review Letters şi le-a publicat în arhiva on-line arXiv.