O nouă carte de gătit bazată pe ştiinţă urmăreşte să îmbunătăţească sănătatea creierului

Coperta cărţii “Mindfull”, o nouă carte electronică care oferă informaţii de ştiinţa nutriţiei şi sănătatea creierului alături de 100 de reţete.
Coperta cărţii “Mindfull”, o nouă carte electronică care oferă informaţii de ştiinţa nutriţiei şi sănătatea creierului alături de 100 de reţete. (Courtesy of Baycrest)

Cu ratele de demenţă aşteptate să crească în anii următori pe măsura îmbătrânirii populaţiei canadiene, nu ar putea exista un moment mai potrivit pentru o carte de gătit care să ofere informaţii şi reţete asupra menţinerii unei bune sănătăţi ai creierului.

“Mindfull”, o carte electronică publicată recent de editura Baycrest din Toronto, este numită drept prima carte de gătit din lume ce este bazată pe ştiinţă şi se adresează sănătăţii creierului.

Baycrest, afiliată cu Universitatea din Toronto, este un lider global în dezvoltarea şi promovarea inovaţiilor în îmbătrânire şi sănătatea creierului şi unul dintre principalele institute de cercetare din lume în neuroştiinţa cognitivă.

În realizărea cărţii de 300 de pagini, dr. Carol Greenwood, savant în nutriţie la Institutul de Cercetare Rotman, a făcut echipă cu Daphna Rabinovitch, creatoare de reţete şi scriitoare din domeniul alimentar şi Joanna Gryfe, expertă în alimentaţie şi media.

“Mindfull” oferă consumatorilor informaţii despre ştiinţa nutriţiei şi a sănătăţii creierului alături de 100 de reţete create pentru “aprinderea” sinapselor.

Bucătari celebri incluzând Michael Smith, Mark McEwan şi Dale Mackay precum şi Laureen Harper, soţia premierului Stephen Harper, au contribuit cu reţete pentru carte.

Societatea Alzheimer din Canada estimează că 60% din diagnosticele de Alzheimer sunt atribuite modelelor de viaţă alese. Studiile au arătat că obiceiurile alimentare eronate şi lipsa stimulării fizice şi intelectuale sunt de fapt stimulenţi pentru demenţă mai puternici decât cei genetica.

“Noi ştim că dieta ne oferă informaţii despre condiţiile în care se derulează procesul de îmbătrânire al creierului şi indică faptul că oamenii care au diete mai bune îşi păstrează mai bine funcţionarea creierului pe măsura îmbătrânirii”, a susţinut Greenwood într-un comunicat de presă.

În cartea electronică, Greenwood demască mituri despre nutriţie şi oferă sfaturi despre ceea ce ar trebui consumat pentru promovarea sănătăţii creierului şi procesului optim de îmbătrânire sănătoasă.

Cartea acoperă totul de la micul dejun şi cina până la aperitive şi desert şi listează multe mirodenii şi ierburi despre care se crede că au compuşi ce protejează creierului şi pot fi folosite pentru a dezvolta parfumul alimentelor.

De asemenea, cartea include o listă de referinţă cu alimente bogate în elemente nutritive sănătoase pentru creier precum acizi graşi Omega-3, vitamina E, fibre nervoase, folaţi, vitamina B12, polinefoli şi grăsimi mono-nesaturate.

De asemenea, există reţete pentru oameni aflaţi pe drumuri şi care nu au timp să îşi pregătească mese nutritive.

“Există un număr de reţete pe care le poţi pregăti în mai puţin de 15 minute”, a declarat Greenwood.

“Procesul începe cu selectarea alimentelor când te afli într-o alimentară. Căutaţi fructe proaspete, legume, nuci şi grâne care pot fi incorporate uşor în salate, de exemplu. Acestea sunt mese rapide s hrănitoare.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură