O glorioasa renastere culturala
Cultura traditionala chineza, veche de 5000 de ani, este renumita pentru profunzimea si moralitatea sa. Ancorata in valori precum bunatate, armonie, adevar, respect si toleranta, cultura chinezeasca a fost vazuta de-a lungul istoriei ca fiind o cultura divina, un dar lasat de cer oamenilor pentru a-i calauzi in calatoria pamanteana.
Coplesita de presiunile modernitatii, venerabila cultura chineza a inceput sa-si piarda lustrul divin, deja ajuns la apogeu in dinastia Tang (618 — 907 d.H.), cunoscuta ca cea mai glorioasa perioada a Chinei. Insa adevarata lovitura a culturii chineze a venit nu de la modernitate ci de la ridicarea la putere a partidului comunist chinez (PCC). Condus de dictatorul Mao Zedong, partidul ateu a lansat o campanie vicioasa de a eradica complet orice urma a culturii chinezesti din viata si sufletul oamenilor distrugand temple, carti, statui, spiritualitatea si vietile a milioane de oameni prin Revolutia Culturala. Smulgandu-le busola morala a culturii (ghidata de principiile celor trei mari religii: budismul, taoismul si confucianismul), partidul comunist chinez a incercat sa-i faca pe oameni robi conceptelor sale deviate— partidul asigurandu-si astfel suprematia deplina.
Azi, China, ramasa aproape printre singurele dictaturi comuniste este hulita in comunitatea internationala pentru mancare otravita, jucarii cu plumb, falsificari la jocurile Olimpice si mai ales persecutia si omorarea in masa a proprilor cetateni. In special, marile comori ale culturii chinezesti au ajuns azi acrobatii de prost gust, instrumente de propaganda ale partidului comunist. Chiar daca uneori forma si tehnica au fost pastrate, moralitatea a fost eliminata.
Insa, anul 2007 a adus pe scenele internationale un talentat grup de artisti de orgine chineza din New York care inca de la prima reprezentatie au spulberat lanturile comuniste, eliberand astfel glorioasa cultura chinezeasca. Aceasta este Divine Performing Arts, o companie artistica care printr-un magnific spectacol de dans clasic si muzica vocala a lansat renasterea culturii traditionale chinezesti si a valorilor morale ce o caracterizeaza.
Turneu mondial
Succesul Divine Performing Arts este fara precedent — cresterea sa fiind exponentiala. In ultimii doi ani, milioane de spectactori de toate varstele si nationalitatile au fost fermecati de magia Divine Performing Arts, acestia oferind spectacole pe cele mai mari scene ale lumii, printre care Radio City Music Hall (New York), Royal Festival Hall (Londra), Kodak Theatre (Los Angeles) si Le Palais de Congres (Paris). Fiind coplesiti de numeroase invitatii din toate colturile lumii, Divine Performing Arts si-a marit numarul de artisti, creand trei companii si doua orchestre care fac turul Americii de Nord, Europei, Oceaniei si Asiei. In 2009, turneul extraordinar Divine Performing Arts ii conduce pe artisti in peste 80 de orase ale lumii.
Compusa din numerosi dansatori, cantareti, compozitori si designeri, multi dintre ei fiind castigatori ai concursurilor internationale de muzica si dans, Divine Performing Arts prezinta “o experienta de frumusete sublima” prin coreografia eleganta, costumele stralucitoare, decorurile animate si muzica vibranta.
Prin dansul chinezesc unul dintre cele mai expresive, riguroase si vaste sisteme de dans din lume, Divine Performing Arts exprima numeroase teme si povestiri din China antica si contemporana precum legenda eroinei Mulan, a generalului Yue Fei sau a regelui maimutelor, un personaj din celebra carte chinezeasca Calatorie spre Vest.
“Dansurile au fost gratioase, delicate si frumoase!” a spus Anna Liceica, prima balerina de la Teatrul de balet american. A fost ceva pur si stralucitor si de asemeni foarte demn. Acest spectacol mi-a dat un simt real de bunatate si sens in viata.”
Costumele, croite manual se evidentiaza si ele printr-un colorit deosebit, reusind de fiecare data sa ia ochii spectactorilor. Printre designerii internationali care si-au exprimat admiratia, este si Dan Liu, unul dintre cei mai mari designeri canadieni, a carui linie de moda Tatsuaki este vanduta la celebrul magazin Holt Renfrew.
“Simt ca nu numai eu, dar toti designerii din lume ar trebui sa invete cum sa foloseasca design-uri asa de simple pentru a scoate in evidenta frumusetea persoanei,” a spus Liu care a declarat ca viitoarea sa linie va fi inspirata de Divine Performing Arts.
In timp ce dansul capteaza esenta culturii chinezesti, muzica orchestrei Divine Performing Arts combina cele mai bune aspecte ale artei traditionale chineze cu cea occidentala, unicitatea muzicii acestui spectacol fiind combinatia armonioasa a instrumentelor clasice chinezesti cu instrumentele occidentale.
“Este foarte dificil sa le imbini [instrumentele occidentale si chinezesti]. Aici s-a reusit si suna foarte frumos, ” a spus celebrul violist Eric Shumsky care a vazut spectacolul la New York.
Mesaj de pace si speranta
Divine Performing Arts nu se remarca numai printr-un profesionalism artistic, dar si prin mesajul de armonie, speranta si pace pe care il transmit dansurile si cantecele clasice chinezesti. Anul trecut, la spectacolul ce a avut loc pe scena Teatrului National Bucuresti, romanii au fost impresionati de profunzimea si valorile morale transmise de artisti. In mod special, spectatorii au fost miscati de dansul “Puterea Constiintei”. Acesta ilustra o scena dintr-un parc din China contemporana unde mai multi trecatori s-au unit sa protejeze o tanara mama cu fetita ei de persecutia agentilor comunisti. Scena oglindeste persecutia nemiloasa cu care se confrunta milioane de practicanti Falun Dafa din China, chiar in ziua de azi. Falun Dafa este o practica de imbunatatire a mintii si a trupului bazata pe adevar, compasiune si toleranta.
Divine Performing Arts International Company a sosit la Frankfurt pe data de 21 februarie. Turneul european continua in numeroase orase din Belgia, Franta, Anglia, Norvegia, Germania, Suedia, Ucraina, Polonia, Austria, Danemarca si Cehia.
Pentru mai multe informatii puteti vizita: http://www.divineperformingarts.org