O dronă s-a prăbuşit într-un raion din sudul Republicii Moldova, lângă Transnistria

Dronă (facebook.com / Poliţia RM)
Maria Maevschi
10.11.2024

Poliţiştii din raionul Căuşeni, din sudul Republicii Moldova, în apropiere de graniţa cu Ucraina, au fost sesizaţi în dimineaţa zilei de duminică 10 noiembrie, în jurul orei 10:00, de către un locuitor, că a depistat o dronă în apropierea localităţii Fârlădeni, informează Inspectoratul General al Poliţiei de la Chişinău.

Dronă Căuşeni (TV8)
Dronă Căuşeni (TV8)

Dronă, Căuşeni (TV8)
Dronă, Căuşeni (TV8)

Dronă, Căuşeni (TV8)
Dronă, Căuşeni (TV8)

Potrivit unei postări a Poliţiei de pe pagina de Facebook, informaţiile au fost comunicate imediat autorităţilor competente, iar în zona căderii dronei accesul cetăţenilor a fost restricţionat.

La faţa locului s-au prezentat toate serviciile specializate, iar specialiştii secţiei tehnico-explozive a Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliţiei urmează să investigheze aparatul de zbor.

„Dimineaţă am fost sesizaţi de nişte locatari ai comunei noastre că au identificat un aparat de zbor. Deplasându-ne la faţa locului, am văzut că este vorba de o dronă. Am alertat poliţistul de sector, care ulterior a alertat colegii săi. La moment teritoriul este îngrădit cu panglică, lucrează poliţiştii şi sunt aşteptaţi geniştii”, a declarat primarul localităţii Fîrlădeni, Sergiu Vengher.

Contactat telefonic, serviciul de presă al Ministerului Apărării de la Chişinău a declarat pentru Radio Moldova că radarele aeriene nu au detectat astăzi nici un obiect zburător neidentificat.

Experţii secţiei tehnico-explozive de la Centrul tehnico-criminalistic şi de expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliţiei urmează să investigheze obiectul depistat.

Amintim că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate mai multe fragmente de dronă sau rachete.

Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, radarul care a fost cumpărat de autorităţile de la Chişinău la sfârşitul anului trecut este funcţional şi îşi îndeplineşte pe deplin misiunea de monitorizare a spaţiului aerian.

Ministrul Apărării a mai adăugat, în acelaşi timp că acest sistem nu este suficient, aşa că în ţara noastră urmează să ajungă şi alte radare cu capacităţi mai mari, nu mai târziu de sfârşitul anului 2025. Prima rachetă rusească a căzut în Republica Moldova pe 31 octombrie 2022, la Naslavcea, Ocniţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor