O candidatură respinsă şi alte 11 acceptate pentru funcţiile de procuror general şi şef al DNA

Pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au înscris 11 persoane, iar lista lor a fost făcută publică vineri de Ministerul Justiţiei.
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
05.10.2012

Pentru funcţiile de procuror general şi şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie s-au înscris 11 persoane, iar lista lor a fost făcută publică vineri de Ministerul Justiţiei.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moţa, Tiberiu Niţu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruţa Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Ultimii doi s-au înscris şi pentru funcţia de procuror-şef al DNA.

Pentru şefia DNA candidează: Claudiu Dumitrescu, detaşat în funcţia de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă, Codruţa Kovesi, detaşată la MAE, Vasile Ioniţă, Ioan Irimie şi Paula Tănase.

Candidatura lui Dan Voinea pentru funcţia de procuror general a fost respinsă, pe motiv că el nu mai este procuror. Voinea e ieşit la pensie în urmă cu câţiva ani, după ce CSM a declanşat o anchetă împotriva sa în legătură cu soluţionarea dosarelor Revoluţiei şi mineriadei.

Procedura de numire a procurorului general şi a şefului DNA este urmărită cu atenţie de oficialii europeni, care au atras atenţia autorităţilor române să asigure transparenţa procesului.

Pivniceru a dat explicaţii la CE

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a explicat joi comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, care este procedura de numire a şefului DNA şi a procurorului general al României. Pivniceru i-a spus lui Reding că numirile nu se vor face prin concurs, ci că ministrul este cel care va alege persoanele potrivite dintre cele înscrise pe o listă.

"S-a explicat care este substanţa textului, până la urmă alegerea procurorului general şi a procurorului-şef DNA aparţine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusă din procurori de la Parchetul General şi procurori de la DNA, cu condiţia ca aceştia să fie în acelaşi timp şi formatori la Institutul Naţional al Magistraturii, un specialist în management tot de pe lista formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii şi un psiholog, toată această comisie de recomandare concurând la ajutarea ministrului în a opera cea mai bună alegere, adică un profil al unei persoane, cel mai complet, cel mai avizat şi cu abilităţile necesare de a ocupa acest post. Asta a trebuit să explic, că procedura este cumva la limita între concurs, examen şi promovare, textul care s-a aplicat, de altminteri din 2005, fără a crea suspiciunile prezente este un text extrem de simplu, care spune că ministrul Justiţiei propune", a declarat Pivniceru, după întâlnirea cu Viviane Reding.

Ministrul a mai spus că procedura va fi una transparentă, aşa cum a cerut CE. "Or dacă ministrul justiţiei propune, noi, în deschiderea faţă de Comisie am agreat ideea acestei transparenţe care, până la urmă, nu rămâne decât o propunere, indiferent de publicitatea şi de sprijinul acestei comisii, este competenţa exclusivă a ministrului de a opta candidaturile propuse de acea comisie, deci nu putem identifica o propunere, o alegere, o responsabilitate a ministrului cu un examen, sau un concurs, sau un examen de promovare care desigur se desfăşoară în alţi parametri", a afirmat Pivniceru.

Alegerea procurorului general şi a procurorului-şef DNA aparţine ministrului, care va fi ajutat de o comisie de recomandare compusă din procurori de la Parchetul General şi procurori de la DNA, cu condiţia ca aceştia să fie în acelaşi timp şi formatori la Institutul Naţional al Magistraturii, un specialist în management tot de pe lista formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii şi un psiholog.

Ea a răspuns şi la criticile aduse de CE care a insistat că procedura de numire a şefului DNA şi a procurorului general trebuie să fie transparentă, afirmând că acestea se referă la nevoia de "de a se afişa candidaturile, de a se publica condiţiile, criteriile pe care trebuie să le realizeze, astfel încât şi cu sprijinul comisiei de recomandare ministrul să poată opera cea mai corectă şi responsabilă alegere".

Pivniceru a mai spus că a ţinut cont de recomandările CE, în sensul că s-a realizat o listă lungă şi una scurta a candidaţilor pentru cele două funcţii care o va ajuta să ia o decizie. Atenţia deosebită arătată de CE faţă de această problemă acum vine în contextul în ceea ce se întâmplă în România este monitorizat de oficialii europeni, după evenimentele din vară legate de suspendarea preşedintelui Băsescu şi organizarea referendumului pentru demiterea lui.

Criticile CE

Comisia Europeană a criticat procedurile de numire a şefului DNA şi a procurorului general din cauza lipsei de transparenţă, iar ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, i s-a atras atenţia în acest sens. Printre neregulile din procedurile de selecţie sunt neclarităţile referitoare la componenţa comisiei de selecţie, la criteriile de participare la selecţie sau la portofoliul candidaţilor.

În scrisoarea din 21 septembrie, Catherine Day, secretarul general al CE, precizează că pentru a evita orice neînţelegere, procedura de selecţie trebuie să fie transparentă şi publică, să includă interviuri, să fie stabilite criterii clare în cererea de candidaturi, precum şi implicare din partea conducerii Ministerului Public şi DNA.

"În adresa mea către dvs. din data de 11 septembrie, am expus modul în care trebuie înţeles raportul în lumina proiectului privind procedurile trimis de dvs. colegilor mei în data de 7 septembrie. Din păcate, aproape niciunul din aceste puncte nu s-au regăsit în procedurile publicate în această săptămână”, se arată în scrisoarea lui Catherine Day.

Prim-ministrul Victor Ponta i-a cerut ministrului Pivniceru să nu se lase influenţată de "capcanele politice" în cazul propunerilor pentru noul procuror general al României şi noul şef al DNA. "Am rugat-o să nu se lase atrasă în capcane politice, tocmai din partea celor care nu ar trebui să facă politică. Ea are o discuţie foarte clară cu Comisia Europeană, are o lege foarte clară, să facă propunerile pentru noul procuror general şi noul şef la DNA. Nu este treaba Guvernului cine sunt aceşti oameni, treaba noastră este doar să ştim că s-a respectat legea, să ştim că două instituţii importante fundamentale ale statului sunt conduse de oameni numiţi conform procedurilor legale. Povestea asta cu interimatul care numeşte un alt interimat, care după aceea desemnează un interimat, începe să semene cu Oltchim-ul. Aş vrea şi sper ca doamna ministru când se întoarce (de la Bruxelles - n.r.) să trateze foarte serios această situaţie", a declarat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor