Kovesi candidează pentru şefia DNA. Ce se întâmplă cu postul ei de la Bruxelles
Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general al României, şi-a depus candidatura pentru funcţia de şef Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în locul lui Daniel Morar, al cărui mandat s-a încheiat.
Ea a ales să facă acest pas, chiar dacă i s-a asigurat un post important, de Înalt reprezentant la Misiunea României la Bruxelles pe probleme privind reforma justiţiei şi lupta anticorupţie. Numirea a fost făcută zilele trecute de Ministerul Afacerilor Europene, la scurt timp după ce Kovesi anunţase că nu exclude o candidatură la şefia DNA şi nici o eventuală funcţie ce presupune o activitate legată de Mecanismul de Cooperare şi Verificare sau de activităţi anticorupţie. Dacă va fi desemnată şef al DNA, Kovesi va alege dacă va păstra această funcţie sau o va prefera pe cea de la Bruxelles.
Comisia Europeană a criticat procedurile de numire a şefului DNA şi a procurorului general din cauza lipsei de transparenţă, iar ministrului Justiţiei, Mona Pivniceru, i s-a atras atenţia în acest sens. Printre neregulile din procedurile de selecţie sunt neclarităţile referitoare la componenţa comisiei de selecţie, la criteriile de participare la selecţie sau la portofoliul candidaţilor.
Detaşarea lui Kovesi la Bruxelles nu o poate împiedica pe aceasta să candideze pentru un post la DNA, a declarat vicepreşedintele CSM Oana Schimdt Hăineală, la B1TV.
"Cred că detaşarea doamnei Kovesi pe acest post se circumscrie prevederilor legale care permit magistraţilor să fie detaşaţi în funcţii de demnitate publică numită. Calitatea de membru al guvernului este una, o funcţie diplomatică de acest gen este cu totul altceva" a spus vicepreşedintele CSM.