Corlăţean: În detaşarea dnei Kovesi am ţinut cont de evaluările de la justiţie,mai puţin de ale mele

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. (www.mae.ro)
Epoch Times România
04.10.2012

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat joi că în decizia de detaşare a Laurei Codruţa Kovesi la MAE a ţinut cont de evaluările Ministerului de Justiţie şi ale Monei Pivniceru, şi mai puţin de ale sale.

”Am dat curs acestei evaluări şi argumentelor pe care Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei le-a prezentat şi personal şi am ţinut cont mai puţin de evaluările mele, inclusiv în plan personal şi poate chiar şi din alte puncte de vedere pe care le-am avut şi pe care, poate, continui să le am”, a spus Titus Corlăţean, întrebat care au fost argumentele care au stat la baza deciziei de detaşare a fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi a MAE pentru o perioadă de 3 ani.

Şeful diplomaţiei a precizat că nu a discutat acest subiect lui preşedintele Traian Băsescu, în schimb a avut o discuţie, la sediul MAE, cu Kovesi.

”A fost o discuţie avută într-un alt format între Ministrul Justiţiei şi doamna Kovesi şi a existat un consimţământ mutual, exprimat şi în forma unui consimţământ scris, care mi-a fost confirmat, transmis, iar în baza acestor documente, am avut şi o discuţie prealabilă, directă şi personală cu dna Kovesi aici la sediul MAE”, a precizat ministrul de externe.

Întrebat cum se împacă detaşarea lui Kovesi la Bruxelles cu faptul că el a spus în trecut că procurorii lucrează la comanda politică a lui Traian Băsescu, Titus Corlăţean a precizat că Laura Codruţa Kovesi va promova la Bruxelles politicile în materie ale Ministerului Justiţiei şi ale MAE.

”Poziţia pe care dna Kovesi pleaca în cadrul Misiunii Permanente la UE este de înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei, o instituţie românească, care face reforma în domeniul, promovează politicile în materie. Deci este un reprezentant al MJ care, ca orice reprezentant al Ministerului Justiţiei, al MAE, al altor ministere aflate în misiune în străinătate, ţine cont de politica pe care instituţiile statului român o fac şi de instrucţiunile pe care le primeşte”, a subliniat Corlăţean.

Ministrul de externe a mai precizat că, din discuţiile ministrului justiţiei cu Laura Codruţa Kovesi, a înţeles că există ”capacitatea de a merge în aceeaşi direcţie în interesul României, respectiv promovarea unor proiecte de reformă şi închiderea între altele a MCV la momentul oportun”. Corlăţean a adăugat însă că ”mai departe, responsabilitatea propunerii şi proiectului aparţine Ministerului Justiţiei”.

Laura Codruţa Kovesi urmează să ocupe postul de înalt reprezentant la misiunea României la Bruxelles pe probleme de justiţie şi luptă anticorupţie, funcţie creată în 2008 în timpul Guvernului Tăriceanu.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât marţi detaşarea la Ministerul Afacerilor Externe a fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi, al cărei mandat s-a încheiat la 2 octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor