O călugăriţă de 84 de ani condamnată pentru intruziunea într-un buncăr nuclear

Megan Rice, călugăriţa activistă împotriva programelor nucleare, 19 februarie 2014.
Megan Rice, călugăriţa activistă împotriva programelor nucleare, 19 februarie 2014. (captură youtube.com.)

Erorile de securitate ale unui buncăr din Statele Unite ce adăpostea uraniu îmbogăţit, utilizat la crearea armamentului nuclear, au fost expuse joi, atunci când o călugăriţă în vârstă de 84 de ani şi doi alţi activişti au fost condamnaţi pentru că au pătruns în interiorul buncărului, relatează Cbsnews.

Călugăriţa americană, pe numele ei Megan Rice, le-a sugerat judecătorilor care au condamnat-o să-i acorde o pedeapsă pe viaţă, în ciuda faptului că pedeapsa maximă pe care o putea primi era de 6 ani.

”Vă rog să nu aveţi nicio clemenţă cu mine. Să rămân în închisoare pentru tot restul vieţii mele ar fi cel mai mare dar pe care mi l-aţi putea face”, a declarat Rice.

Ceilalţi doi activişti care au intrat odată cu Rice în baza militară au fost condamnaţi la peste cinci ani de închisoare deoarece aveau deja cazier penal. Aceştia au fost declaraţi vinovaţi pentru sabotarea bazei militare şi pentru deteriorarea propietăţilor federale.

Chiar dacă oficialii susţin că activiştii nu ar fi putut niciodată să ajungă la cabina de control sau la materiale ce puteau fi transformate într-o bombă, intruziunea acestora a ridicat ample semne de întrebare cu privire la securitatea Complexului Naţional al Securităţii Y-12.

Facilitatea cuprinde depozitul principal de uraniu îmbogăţit al Statelor Unite, ce poate fi folosit la crearea armamentului nuclear. În urma acţiunii de protest a celor trei, complexul militar a fost închis temporar, forţele de securitate au fost respecializate şi firmele contractante au fost înlocuite.

Pe data de 28 iulie 2012, cei trei activişti au tăiat gardul buncărului de depozitare (ce adăpostea bunuri în valoare de 548 de milioane de dolari). În interiorul acesteia, au afişat banere, au întins o bandă folosită pentru marcarea locului unei crime şi au ciobit o bucată din peretele bazei Materialelor din Uraniu Îmbogăţit, o parte interioară a structurii care ar fi trebuit să fie cea mai bine protejată parte a complexului militar.

Cei trei au petrecut câteva ore bune în interiorul zonei interzise până la sosirea forţelor de securitate. Inspectorul general al Departamentului de Energie a completat un raport critic cu privire la erorile de securitate ce le-au permis activiştilor să pătrundă în buncăr, iar compania de securitate a fost apoi concediată.

Unii din oficialii de la Washington i-au lăudat pe activişti pentru că au expus slăbiciunile bazei militare. Totuşi, procurorii au refuzat să le ofere clemenţă şi le-au decis sentinţele în conformitate cu codul penal.

La judecată, Rice a fost surprinsă că grupul a ajuns până în interiorul celei mai securizate zone fără nicio problemă. ”Asta m-a surprins. Nu pot să cred că au închis tot complexul”, a completat Rice.

Avocaţii activiştilor au cerut judecătorului să-i condamne la timpul pe care l-au petrecut deja în închisoare, în baza bunei lor purtări, însă judecătorul districtului, Amul Thapar a precizat că a refuzat să le arate clemenţă celor trei deoarece speră ca pedeapsa acordată să reprezinte un semnal pentru restul activiştilor.

Rice este o călugăriţă care şi-a petrecut o mare parte din viaţă profesând ca doctor obstetrician-ginecolog la mai multe spitale din New York înainte să predea medicină în cadrul Universităţii New York.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe