Peste 140 de ţări participă la conferinţa pe tema înarmării nucleare din Mexic

Adam Forsythe
14.02.2014

alte articole

Explozie nucleară deasupra atolului Mururoa - 1971.
Explozie nucleară deasupra atolului Mururoa - 1971. (/ AFP / Getty Images)
Adam Forsythe
14.02.2014

Delegaţiile oficiale a peste 140 de ţări s-au adunat joi în oraşul Nayarit, Mexic, au studiat impactul armelor nucleare şi riscul la care se expun ţările care dezvoltă un astfel de program, notează NHK.

Întâlnirea are ca scop să verifice impactul pe care armele nucleare îl au asupra lumii şi a asupra sănătăţii omului. Japonia a semnat în luna octombrie a anului trecut un acord cu Naţiunile Unite care precizează că armele nucleare nu ar trebui folosite în niciun fel de circumstanţe.

Japonia, singura ţară care are o experienţă profundă asupra bombardărilor atomice, a fost invitată să îşi prezinte îngrijorările pe tema armelor nucleare. Preşedintele întrunirii din Mexic a aranjat ca pe timpul forumului ca cinci supravieţuitori ale evenimentelor tragice de la Hiroshima şi Nagasaki să-şi relateze experienţele trăite în timpul bombardamentului.

În prima zi a conferinţei, Toshiki Fujimori, Secretarul General al Confederaţiei Japoneze a Supravieţuitorilor Atacurilor cu Bombe Atomice şi-a relatat experienţele în faţa celor prezenţi .

”Nicio persoană din lume nu ar trebui să sufere asemenea experienţe. Dacă toată lumea se poate uni în spatele acestui gând, este posibil să anulăm armele nucleare”, a declarat Fujimori.

În acelaşi timp, diplomatul şef american, John Kerry a purtat o vizită la Seoul şi apoi la Beijing unde a făcut presiune asupra programului de înarmare nucleară a regimului de la Phenian.

Hiroshima, unul din oraşele complet refăcute după bombardamentul nuclear, va găzdui în luna aprilie o conferinţă a miniştrilor e externe pe tema dezarmării nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor