O bacterie, posibil tratament pentru una dintre cele mai intalnite maladii intestinale

Epoch Times România
21.10.2008

O bacterie din flora intestinala ar putea juca un rol determinant in tratarea maladiei Crohn, care afecteaza mai multe sute de mii de pacienti pe mapamond, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii francezi si publicat, marti, in revista Academiei Americane de Stiinte, PNAS, informeaza AFP.

Echipa de cercetatori condusa de Philippe Langella de la INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) a colaborat cu o echipa de cercetatori INSERM (Institut National de la Santé de la Recherche Médicale) si cu gastroenterologul Philippe Marteau de la spitalul Larboisière din Paris.

Cercetatorii au descoperit ca bacteriile intestinale ale pacientilor care sufera de maladia Crohn prezentau un deficit major in grupul bacterian Clostridium leptum, din care cea mai raspandita este bacteria Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii).

O concentratie redusa a acestui grup bacterian sau absenta lui completa provoaca o dereglare a sistemului imunitar la nivelul intestinului, boala putand determina ocluzii intestinale, abcese sau perforatii.

In cazul pacientilor care au suferit operatii la nivelul intestinului, riscul de recidiva este cu atat mai important cu cat concentratia bacteriei Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) este mai scazuta in intestin.

Cercetatorii au demonstrat, in vitro, pe celule de cultura, ca aceasta bacterie are numeroase proprietati antiinflamatorii, datorita moleculelor pe care le secreta. In cazul testelor efectuate pe soareci, tratamentul bazat pe administrarea acestei bacterii sau a moleculelor secretate de ea a redus inflamatiile intestinale si a ameliorat simtitor speranta de viata.

Administrarea acestei bacterii se poate face pe cale orala sau prin injectii, iar absorbtia ei de catre organism se realizeaza prin intermediul circulatiei sangvine. Cercetatorii spun ca acest detaliu reprezinta un argument major, care sustine punerea la punct a unui nou tratament.

Continuarea acestor cercetari ar putea conduce la fabricarea unui nou tip de medicament probiotic si la descoperirea unor noi tratamente pentru maladiile intestinale inflamatorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor