Economia Venezuelei, îngropată de populismul lui Chavez

(HECTOR RETAMAL / AFP / Getty Images)

Venezuela a realizat un succes în domeniul social în timpul celor 14 de ani de domnie ai guvernului lui Hugo Chavez şi în cele patru luni de zile ale succesorului său, Nicolas Maduro, dar în ceea ce priveşte economia este un dezastru, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute ministrul Finanţelor, Nelson Merentes.

Ţara are cele mai ridicate niveluri ale inflaţiei din America, în timp ce economia a încetinit în mijlocul unei penurii severe ale necesităţilor de bază şi este tot mai dependentă de preţul internaţional al ţiţeiului.

În toţi aceşti ani de guvernare socialistă a lui Chavez, au fost vărsate mai multe miliarde de dolari în subvenţii la clasele mai sărace, sperând să îmbunătăţească nivelul de sărăcie şi inegalitate, dar mai presus de toate pentru a asigura victorii electorale.

"Acesta este un guvern aprobat în 18 alegeri, care a avut succes în domeniul social, dar care nu a făcut bine în economie ( ... ) Ce înseamnă toate astea ? Este nevoie de intrarea într-o tendinţă de creştere stabilă ( ... ) este nevoie de trecerea la un număr de ani consecutivi în care toţi factorii economiei să crească", a declarat Merentes pentru televiziunea venezuelană, Televen.

În acest efort, executivul a declarat că, guvernul Maduro a ţinut întâlniri cu antreprenorii locali şi reprezentanţi ai camerelor de comerţ pentru a evalua problemele, cum ar fi deficitul de schimb valutar, logistica portuară şi "cerinţele clasei muncitoare".

Venezuela marchează anul acesta zece ani de control strict al schimbului valutar, cu efecte catastrofale. Acesta este factorul identificat de către antreprenori ca fiind un obstacol major în calea creşterii producţiei locale şi care,împreună cu naţionalizările, au dus la dezastrul economic cu care se confruntă Venezuale. În Venezuela zilelor noastre sunt importate aproape toate bunurile de consum.

"Avem nevoie de a reforma diferite legi. Legea împotriva cursului de schimb valutar nu a adus rezultatele scontate. Legea pieţelor de capital trebuie revizuită. Parlamentul lucrează la aceste legi", a adăugat Merentes, care în trecut a deţinut şi funcţia de preşedinte al Băncii Centrale din Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe