Alertă naţională în Venezuela împotriva bandelor care agresează femeile şi le taie cu forţa părul
În Venezuela a fost declarată alertă naţională după ce preşedintele Nicolás Maduro a cerut corpului special de poliţiei să investigheze operaţiunile bandelor care agresează femeile şi le taie cu forţa părul. Din luna iunie, mai multe bande infracţionale terorizează femeile care poartă părul despletit şi le lasă fără podoaba capilară, notează ziarul La Vanguardia.
Acest fenomen a început în Maracaibo, la 500 kilometri de Caracas, dar autorităţile poliţiei au informat că aceste bande s-au extins şi în alte oraşe ale ţării. Mărturiile mai multor victime, cărora li s-a tăiat cu forţa părul sub ameninţarea armelor, a determinat desfăşurarea unei echipe operative de securitate a poliţiei pe principalele străzi.
Alejandro Querales oficial din Maracaibo a declarat că modus operandi al infractorilor constă în obligarea femeilor cu păr lung şi bogat să renunţe la podoaba lor capilară, sub ameninţarea unui pistol sau al unui cuţit. Infractorii înarmaţi cu o pereche de foarfece atacă victima şi îi taie părul pe care îl predau, contra cost, saloanelor de cosmetică şi de coafură pentru a a fi folosit la extensiile de păr.
Banda 'vânătorilor de păr' este formată majoritar din femei şi este cunoscută în Venezuela drept 'piranha' ca aluzie la peştele care îşi atacă şi termină în câteva secunde prada. María Duarte, o asistentă socială în vârstă de 25 de ani, a povestit că a fost atacată la 10 august de trei femei în jurul după-amiezii. Două dintre ele au imobilizat-o pe María, iar cealaltă înarmată cu o foarfecă i-a tăiat părul în câteva secunde. Hoaţele vând apoi podoaba capilară la preţuri ce variază între 1.000 şi 2.000 bolivari (100-200 de euro) saloanelor care fac extensii de păr.
Laura Blanco, care este coafeză, are un salon în centrul oraşului Maracaibo, şi a primit oferte de la infractoarele 'piranha', să cumpere păr natural la preţuri avantajoase. 'Este detestabil, de aceea prefer părul pe care mi-l vând femeile în mod voluntar', a spus ea. 'Majoritatea saloanelor din oraş refuză să cumpere, de aceea hoaţele au început să-şi vândă marfa la frontiera cu Columbia, unde se pare că primesc un preţ bun', a explicat ea.
Preşedintele Maduro şi-a exprimat preocuparea faţă de noul fenomen infracţional şi a cerut corpului special de poliţie (Cicpc) să desfăşoare o anchetă exhaustivă asupra mafiilor care fură părul. 'Ce fel de agresiune este acesta? Femeile sunt un lucru sacru iar cei din Ministerul de Interne, Justiţie şi Pace trebuie să-mi garanteze cât mai repede că aceste mafii sunt identificate şi capturate', a declarat şeful statului venezuelean.
Avocatul Miguel Vicenti a subliniat că furtul de păr este o infracţiune nouă împotriva căreia nu există măsuri în vigoare şi prin urmare nu pot fi aplicate legile penale existente. El a evocat două ipoteze la care ar putea recurge avocaţii în faţa acestui delict. Prima se axează pe aplicarea dispoziţiilor Legilor împotriva răpirilor şi şantajelor, în care se prevede că simpla 'privare de libertate' este un act de sechestrare, chiar şi dacă agresorul nu cere bani în schimb.
A doua interpretare juridică se bazează pe Legea privind transplantul de organe şi care ar putea fi mai aproape de cadrul juridic care protejează integritatea fizică, sănătatea şi chiar viaţa persoanelor. 'Singurul detaliu este că părul nu este un organ şi nu poate fi inclus în această lege', a spus avocatul, care personal înclină totuşi pentru această ultimă ipoteză.