O activistă rusă pentru drepturile omului demisionează din consiliul prezidenţial

Una din cele mai bătrâne activiste pentru drepturile omului din Rusia, Ludmila Alexeeva, în vârstă de 82 de ani, a demisionat din consiliul prezidenţial al drepturilor omului, după ce administraţia a decis să schimbe modul în care cei 27 de membri ai organismului sunt aleşi, potrivit unui raport VOA. Ea se teme că consiliul va intra sub influenţa guvernului.
Militantă pentru drepturile omului, Ludmila Alexeeva, vorbind sub un panou înfăţisând-o pe Anna Politkovskaya, o altă activistă din Moscova, omorâtă de persoane rămase neidentificate (arhivă) (MAXIM MARMUR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.06.2012

Una din cele mai bătrâne activiste pentru drepturile omului din Rusia, Ludmila Alexeeva, în vârstă de 82 de ani, a demisionat din consiliul prezidenţial al drepturilor omului, după ce administraţia a decis să schimbe modul în care cei 27 de membri ai organismului sunt aleşi, potrivit unui raport VOA. Ea se teme că în urma acestei schimbări consiliul va intra sub influenţa guvernului.

Numită oficial Consiliul Prezidenţial pentru Societatea Civilă şi Drepturile Omului, comisia consultativă a fost înfiinţată pentru a-l asista pe preşedintele ţării în îndeplinirea responsabilităţilor sale constituţionale de a garanta şi proteja drepturile şi libertăţile omului. Una dintre sarcinile comisiei este aceea de a ajuta la dezvoltarea instituţiilor societăţii civile din Rusia.

Şeful consiliului, Mihail Fedotov, a declarat că de luna viitoare, grupurile ruseşti non-guvernamentale şi alte grupuri ale societăţii civile vor putea să îşi desemneze candidaţii pe site-ul oficial al consiliului. El a afirmat că preşedintele va alege noii membri din rândul acestor candidaţi, decât "să îi numească pur si simplu".

Alexeeva a susţinut că acest lucru înseamnă că persoane din grupuri pro-Kremlin, inclusiv agenţi de securitate pensionaţi, ar putea fi invitaţi să participe, iar Putin îi va selecta mai mult ca sigur.

Alexeeva, care conduce Grupul Moscova Helsinki, a declarat că Rusia are nevoie de un consiliu de drepturile omului de natură civilă şi non-guvernamentală.

Fedotov a declarat că cei 13 membri care au părăsit recent consiliul vor fi înlocuiţi cu alţii noi, selectaţi printr-un sondaj de pe Internet. El a declarat că în viitor, toţi cei 27 membri vor fi selectaţi în acest fel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor