Numeroasele obstacole întîmpinate de o fată în lupta pentru a face dreptate familiei sale
alte articole
De-a lungul istoriei Chinei, cererile adresate curţii supreme le-au permis oamenilor de rând să îşi exprime nemulţumirile şi să îşi facă auzită vocea.
Însă, pentru practicanţii Falun Gong din China, care au suferit peste 13 ani de persecuţie crudă sub regimul comunist chinez, a face apel la autorităţile locale reprezintă un periplu incredibil de dificil şi periculos.
Qin Rongqian, în vârstă de 23 de ani, a fost martoră la această stare de lucruri când a pornit spre Beijing cu o petiţie pentru membrii familiei ei, care fuseseră persecutaţi din cauza faptului că practicau Falun Gong - o practică paşnică de meditaţie bazată pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei.
Qin a atras atenţia publică în clipa când a strâns 15.000 de semnături din partea locuitorilor provinciei Heilongjiang, oferite pentru a o sprijini pe tânără în demersurile de a soluţiona problemele familiei ei.
Tatăl său, Qin Yueming, fusese torturat până la moarte pentru credinţa lui, în timp ce mama şi sora mai mică a lui Qin fuseseră condamnate la un an şi jumătate de muncă forţată, pentru că au cerut anchetarea morţii lui Qin Yueming.
Qin Rongqian însăşi a fost deţinută şi torturată în incinta Biroului de Securitate Publică a districtului Dongli din oraşul Harbin, în anul 2011. Având un sprijin puternic de la atât de mulţi locuitori, Qin s-a hotărât să meargă la Beijing şi să facă apel pentru cazul familiei sale.
Qin, împreună cu trei avocaţi, a sosit la Curtea Supremă a Poporului din Beijing pe 5 iulie. Imediat, au fost înconjuraţi de un grup de oameni, care au început să îi filmeze până când, în cele din urmă, au ieşit din câmpul de atenţie al grupului şi au intrat în clădire.
Când Qin şi-a prezentat cererea, un funcţionar de la recepţie i-a spus: "Noi nu acceptăm procese fără aprobarea Înaltei Curţii a Provinciei Heilongjiang. Trebuie să mergeţi la Curtea Supremă a Poporului."
Aşadar, Qin şi avocaţii au pornit spre Curtea Supremă a Poporului. Când voiau să se aşeze la coadă, cinci sau şase poliţişti, îmbrăcaţi în civili, i-au înconjurat într-o clipă, intrebandu-i de unde sunt.
Grupul lui Qin, după multe eforturi, a reuşit să intre pe poarta păzită de peste 20 de poliţişti din sectorul judiciar. Avocaţii au încercat să explice poliţiei judiciare care era situaţia lor, însă poliţiştii îmbrăcaţi în civili au continuat să stea în spatele lor, urmându-i înăuntru.
Încă o dată, lui Qin i s-a spus că trebuia să prezinte un verdict scris din partea Înaltei Curţi din Provincia Heilongjiang, pentru a face apel. Avocatul lui Qin a explicat că acest caz fusese stabilit pe data 8 septembrie 2011 la Înalta Curte, însă aceasta tergiversase în mod deliberat emiterea verdictului, iar termenul limită prevăzut de lege pentru proces se scursese.
Avocatul lui Qin a spus că dorea să raporteze conduita ilegală a Înaltei Curţi din Provincia Heilongjiang, însă funcţionarul de la recepţie a insistat că nu se putea intenta proces în lipsa unei decizii judecătoreşti de la Înalta Curte. Avocatul Jiang Tianyong şi-a exprimat revolta "Suntem aici să raportăm comportamentul nelegal al Înaltei Curţi din Heilongjiang. Ei au spus "Nu ne interesează. Trebuie să mergeţi înapoi la Înalta Curte." Suntem aici ca să raportăm încălcarea legii de către ei, iar dvs. vreţi să ne întoarcem la ei?".
După o serie de negocieri, funcţionarul de la recepţie i-a îndrumat, într-un târziu, către un judecător numit dl. Huang, care reprezenta, în Beijing, Înalta Curte din Heilongjiang. Totuşi, judecătorul i-a îndrumat spre Hotelul Kaipeng din Beijing, pentru a găsi un membru angajat al Înaltei Curţi a Heilongjiang în Beijing. Avocatul Jiang a spus "Am decis să nu mergem acolo, deoarce multe birouri sunt create în interiorul hotelurilor şi operează precum o închisoare subterană. Ne temeam că poate clienta noastră ar fi fost incapabilă să mai plece odată ce ar fi intrat acolo."
Qin a continuat timp de un an şi jumătate să încerce să se facă dreptate în cazul tatălui ei, însă a întâmpinat numeroase obstacole în sistemul judiciar al Partidului Comunist Chinez.
La data de 6 iulie, Qin şi cei trei avocaţi ai săi au încercat să recurgă la ultima opţiune rămasă: Biroul de Petiţii din cadrul Comitetului Permanent al Congresului Naţional al Poporului. Totuşi, poliţia judiciară de la intrare i-a interogat, refuzându-le accesul şi insistând că era necesară o decizie judecătorească de la Înalta Curte din Provincia Heilongjiang.
Qin a continuat timp de un an şi jumătate să încerce să îndrepte nedreptatea făcută tatălui său, însă a întâmpinat numeroase obstacole în sistemul judiciar al Partidului Comunist Chinez.
Cu toate acestea, Qin a avut voinţă şi nu a cedat. Ea va continua să ceară să se facă dreptate pentru familia ei, până când va aduce procesul la cea mai înaltă curte din China, Curtea Supremă a Poporului.