Numărul turiştilor din Ocna Sibiului a scăzut în acest an cu 65%, la circa 236.000

Piscină de apă sărată din Ocna Sibiului. (www.wikipedia.org)
Epoch Times România
15.10.2012

Un număr de 236.536 turişti au vizitat anul acesta staţiunea balneoclimaterică Ocna Sibiului, 42% fiind pensionari, în scădere cu 65% faţă de anul anterior, au declarat pentru NewsIn reprezentanţii Primăriei.

"Toată zona Lacurilor exterioare a fost modernizată printr-un proiect PHARE, iar în 8 iulie 2011 a avut loc inaugurarea. Foarte mulţi turişti au fost curioşi să vadă îmbunătăţirile. Acest lucru a condus anul trecut, în perioada iulie-septembrie, la creşterea fluxului normal de turişti", au precizat reprezentanţii Primăriei oraşului Ocna Sibiului.

La reducerea numărului de turişti a contribuit, de asemenea, şi înrăutăţirea situaţiei economice, care a dus la scăderea puterii de cumpărare.

Staţiunea, căutată anual de mii de bolnavi sau simpli turişti, are trei hoteluri private, două hosteluri şi 26 de pensiuni turistice particulare, încasările din turism reprezentând 10% din totalul veniturilor oraşului.

Ocna Sibiului, cunoscută ca staţiune balneoclimaterică pentru apele sale sărate, este aşezată în N-V municipiului Sibiu, în partea centrală a judeţului. Potrivit informaţiilor Primăriei, localitatea a fost atestată documentar în anul 1263, în secolele XV-XVI salina din Ocna Sibiului fiind considerată ca una dintre cele mai importante din Transilvania. Cu timpul, în locul salinelor părăsite s-au format lacuri a căror apă prezintă o concentraţie mare de săruri. Staţiunea balneoclimaterică este cunoscută datorită factorilor terapeutici naturali pe care îi oferă: apele sărate de mare concentraţie ale lacurilor, apa minerală a izvorului Horea sau nămolul sapropelic uşor mineralizat. La Ocna Sibiului sunt 15 lacuri naturale, dintre care lacurile Brâncoveanu, Lacul Roşu şi Negru sunt cele mai sărate din Europa.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Ocna Sibiului, populaţia stabilă a oraşului-staţiune este de 3.542, dintre care 34,6% salariaţi. Valoarea totală a investiţiilor propuse în acest an a fost de circa 1,9 milioane lei, constând în: amenajarea Parcului Piaţa Traian, amenajarea unei capele mortuare, alimentarea cu apă şi evacuarea apei uzate în Ocna Sibiului şi Topîrcea, reabilitarea monumentului eroilor din Parcul Piaţa Traian, studii, documentaţii avize şi proiectare la racordare utilităţilor ANL, precum şi studii, documentaţii şi avize pentru amenajarea Casei de Cultură şi a Căminului Cultural în Ocna Sibiului şi Topîrcea.

Turismul balnear poate fi aplicat, în prezent, în România în cadrul următoarelor staţiuni: Amara, Bazna, Băile Felix, Băile Govora, Băile Herculane, Băile Olăneşti, Băile Tuşnad, Borsec, Buziaş, Călămăneşti-Căciulata, Covasna, Geoagiu Băi, Lacul Sărat, Moneasa, Ocna Sibiului, Ocna Şugatag, Praid, Pucioasa, Sărata Monteoru, Sângeorgiu de Mureş, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, Slănic Prahova, Sovata, Turda, Vatra Dornei, Voineasa, Eforia Nord, Techirghiol, Neptun, Saturn şi Mangalia.

Ministrul Turismului, Eduard Hellvig, declara recent că turismul balnear este o nişă pe care România nu trebuie să o rateze şi că una dintre priorităţile strategice pentru 2013 va consta în investiţii în infrastructura specifică, pentru a ajuta dezvoltarea acestui domeniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor