Numărul de spermatozoizi în rândul bărbaţilor a scăzut cu 60% la nivel mondial în ultimii 45 de ani [Studiu]

(Shutterstock/koya979)

Numărul de spermatozoizi la nivel mondial s-a înjumătăţit în ultimii 45 de ani, reiese dintr-un studiu publicat la 15 noiembrie în revista Human Reproduction Update.

Studiul a fost realizat de o echipă internaţională de cercetători, condusă de profesorul Hagai Levine de la Şcoala de Sănătate Publică Hadassah Braun a Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Aceştia şi-au propus să examineze tendinţele în ceea ce priveşte numărul spermatozoizilor în rândul bărbaţilor de pe toate continentele şi au analizat 223 de studii bazate pe probe de spermă prelevate de la peste 57.000 de bărbaţi din 53 de ţări, inclusiv Statele Unite, Europa şi Australia, între 1973 şi 2018.

Anterior, un studiu din 2017 realizat de aceeaşi echipă de cercetători a analizat datele privind numărul de spermatozoizi din America de Nord, Europa, Australia şi Noua Zeelandă. Noua analiză actualizează acea revizuire pentru a include pentru prima oară date din America Centrală şi de Sud, Asia şi Africa.

Cercetătorii din cel mai recent studiu au constatat un "declin apreciabil" al numărului de spermatozoizi în această perioadă de timp.

Mai exact, cercetătorii au constatat că bărbaţii din America de Sud, Asia şi Africa au înregistrat un declin similar în ceea ce priveşte numărul total de spermatozoizi şi concentraţia de spermatozoizi, aşa cum a fost observat anterior în studiul lor ce a vizat Europa, America de Nord şi Australia.

Numărul de spermatozoizi a scăzut cu peste 62%

În general, rezultatele au arătat că numărul mediu de spermatozoizi a scăzut cu 51,6% între 1973 şi 2018 la bărbaţii de pe toate continentele, scăzând în medie cu 1,2% pe an, de la un număr estimat de 101,2 milioane pe mililitru la 49 de milioane pe mililitru din 1973 până în 2018.

Numărul total de spermatozoizi a scăzut cu 62,3% în aceeaşi perioadă.

Se consideră că bărbaţii au un număr scăzut de spermatozoizi dacă au mai puţin de 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru sau mai puţin de 39 de milioane de spermatozoizi în total pe ejaculare, potrivit Clinicii Mayo.

În plus, aceştia au constatat că datele din anul 2000 au arătat un declin al concentraţiei de spermatozoizi de peste 2,6% pe an, dublându-se faţă de declinul anterior de 1,16% anual din 1972.

Cercetătorii au declarat că "declinul substanţial şi persistent este acum recunoscut ca o preocupare semnificativă pentru sănătatea publică" şi că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare privind cauzele declinului pentru a preveni perturbarea în continuare a sănătăţii reproducerii masculine.

"Sperăm că noile dovezi furnizate aici vor primi atenţia nu numai a clinicienilor şi oamenilor de ştiinţă, ci şi a factorilor de decizie şi a publicului larg", au scris cercetătorii.

Bărbaţii care sufereau de infertilitate au fost excluşi din studiu.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat limitările studiului lor, inclusiv modul în care au fost colectate şi raportate datele, deoarece standardele şi metodele de numărare a spermatozoizilor s-au schimbat semnificativ de-a lungul timpului. Acest lucru face mai dificilă compararea celor mai recente numărători de spermatozoizi cu datele istorice. În plus, cercetătorii au remarcat că eliminarea completă a tuturor prejudecăţilor de selecţie/recrutare a fost imposibilă, deoarece nu au putut să colecteze probe de spermă la întâmplare.

"Nu este un motiv de panică"

"Cred că acesta este un alt semnal că ceva este în neregulă cu globul şi că trebuie să facem ceva în acest sens. Aşa că da, cred că este o criză, pe care [ar fi mai bine] să o abordăm acum, înainte de a ajunge la un punct de inflexiune care ar putea să nu mai fie reversibil", a declarat Levine, autorul principal al cercetării, pentru The Guardian.

"Un astfel de declin reprezintă în mod clar un declin al capacităţii populaţiei de a se reproduce", a adăugat el.

Cu toate acestea, Dr. Scott Lundy, urolog la Clinica Cleveland, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru CNN că rezultatele studiului "nu reprezintă un motiv de panică", subliniind faptul că numărul de spermatozoizi este "în general încă normal, în medie".

Lundy a recunoscut totuşi că există riscul ca numărul de spermatozoizi să devină anormal în viitor şi că acesta este un aspect care trebuie studiat mai departe.

Numărul de spermatozoizi nu indică doar fertilitatea umană, ci este, de asemenea, un indicator al sănătăţii bărbaţilor, un număr scăzut sau anormal indicând o stare de sănătate subiacentă.

Deşi cercetătorii nu ştiu ce anume duce la scăderea numărului de spermatozoizi, factori precum fumatul, consumul de alcool, consumul de droguri şi obezitatea au fost legaţi de reducerea numărului spermatozoizilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură