Numărul cazurilor noi din Italia creşte din nou, distrugând speranţele de stingere iminentă a epidemiei
focus
alte articole
Agenţia de protecţie civilă a prezentat marţi din nou cifre mai mari în ceea ce priveşte cazurile noi de virus Wuhan înregistrate în ultimele 24 de ore, distrugând speranţa că epidemia din ţara cea mai afectată din Europa se va stinge în următoarele zile. Trendul ultimelor zile a fost descendent, astfel că analiştii începuseră să spere că epidemia se va restrânge.
Numărul deceselor a crescut marţi cu 743, al doilea număr ca mărime de la izbucnirea focarului.
Italia are cele mai multe victime din Europa, cele mai recente statistici arătând 6.820 de decese în doar o lună de epidemie.
Numărul total de cazuri confirmate a atins marţi 69.176, dar, din moment ce Italia testează doar persoane cu simptome severe, şeful Agenţiei de Protecţie Civilă a declarat că numărul adevărat de persoanelor infectate ar fi de 10 ori mai mare.
"Un raport de 1 la 10 pentru fiecare caz certificat este credibil", a declarat Angelo Borrelli pentru ziarul La Repubblica, indicând că este de părere că aproximativ 700.000 de persoane ar fi putut fi infectate în Italia.
Cele mai recente date reprezintă o dezamăgire pentru o ţară care este în carantină de două săptămâni, şcolile, barurile şi restaurantele sunt închise, italienilor fiindu-le permis să iasă din casă doar pentru nevoi esenţiale.
Luni, guvernul a închis toate companiile care nu sunt considerate esenţiale pentru lanţul naţional de aprovizionare, iar după ultimele statistici, premierul Giuseppe Conte a ridicat amenzile pentru persoanele care îşi părăsesc casele până la 3.000 de euro de la suma precedentă de 200 euro.
„Fiecare dintre noi trebuie să ne jucăm rolul”, a declarat el reporterilor la o conferinţă de presă. „Dacă toată lumea respectă regulile, nu ne protejăm doar pe noi înşine, ci şi pe cei dragi, în plus vom permite întregii comunităţi naţionale să iasă din această situaţie de urgenţă.”
Restricţiile actuale urmează să rămână în vigoare până la 3 aprilie, însă se estimează că data va trebui prelungită având în vedere creşterea continuă a cazurilor din toată ţara.
Un decret emis marţi a dat guvernului puterea de a prelungi termenul până la 31 iulie. Cu toate acestea, Conte a refuzat planificarea de a menţine carantină până la această dată, spunând că speră să slăbească restricţiile „cu mult înainte de acest termen”.
Goldman Sachs a prognozat marţi că economia italiană, aflată deja în recesiune înainte de izbucnirea epdemiei, se va micşora cu peste 11% în acest an.
Agenţia de Protecţie Civilă a declarat că cea mai mare dificultate cu care se confruntă serviciul de sănătate a fost lipsa de măşti şi ventilatoare, o problemă care a pus în pericol spitalele de la începutul focarului.
Guvernatorul regionii Veneto, Luca Zaia, a dispus confiscarea ventilatoarelor din spitalele de chirurgie veterinară.