Numărul animalelor care mor în pădurea tropicală este în creştere
Numărul vertebratelor mari pe cale de dispariţie în micile zone de pădure rămase în urma defrişărilor în masă din Brazilia, este în creştere rapidă.
O echipă internaţională de oameni de ştiinţă, condusă de Universitatea din Anglia de Est (UEA), a evaluat efectele pe termen lung ale vânătorii şi fragmentării pădurilor asupra biodiversităţii tropicale din Atlantic Forest din Brazilia.
Aproximativ 90 la sută din zonă a fost defrişată pentru agricultură, păşunat şi dezvoltare, zonele rămase fiind mai mici decât un teren de fotbal. În medie, aceste zone conţin doar patru din cele 18 specii de mamifere studiate.
"Am descoperit un proces uimitor de dispariţie pe plan local a mamiferelor mijlocii şi mari", a declarat co-autorul studiului Gustavo Canale de la Universitatea de Stat din Mato Grosso (UNEMAT), într-un comunicat de presă.
Studiul a dezvăluit că pecarii cu buze albe au dispărut complet, iar alte mamifere, cum ar fi jaguari, maimuţele lânoase şi furnicarii gigant sunt foarte aproape de dispariţie.
"Ne-am aştepta ca anumite zone de pădure, cu o structură relativ intactă, să aibă în continuare un nivel ridicat de biodiversitate", a declarat principalul autor al studiului, Carlos Peres de la UEA, în comunicatul de presă. "Studiul nostru demonstrează că de rareori se întâmplă aşa, cu excepţia cazului în care aceste zone sunt strict protejate de vânătoare."
Cercetătorii au descoperit că zonele protejate au avut cel mai mare număr de specii din regiune.
"Recomandăm, prin urmare, punerea în aplicare a unor noi zone strict protejate, cum ar fi parcuri naţionale şi rezervaţii biologice, inclusiv zonele de pădure care conţin populaţii pe cale de dispariţie, specii rare şi specii endemice, în special cele care se confruntă cu exterminări iminente", a afirmat Canale.
Cu toate acestea, multe din zonele protejate existente sunt ameninţate de degradare, sunt în pericol de a fi reduse sau a căror reglementări de protecţie au fost derogate sau au expirat.
"Populaţiile umane sunt într-o creştere rapidă, foarte puţine zone rămânând neatinse de efectele extinderii cornului uman al abundenţei", a spus Peres. "Prin urmare, este esenţial să se implementeze protecţia în zonele care sunt protejate "pe hârtie". Viitorul faunei sălbatice din pădurile tropicale depinde de asta."
Studiul a fost publicat în plos ONE pe 14 august.