"Nu trebuie să ne luăm lumina de la Moscova" - Sebastian Burduja scapă de moţiune / Scandal în Parlament

Sebastian Burduja (Facebook/tianu)
Loredana Diacu
31.03.2025

Senatorii au dezbătut, luni, moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, într-o şedinţă condusă de social-democratul Robert Cazanciuc. La finele dezbaterilor, moţiunea a fost respinsă cu 66 de voturi contra şi 54 voturi pentru, din 120 de senatori prezenţi.

Moţiunea, intitulată „Ministrul Energiei, un lider fără direcţie, între promisiuni verzi şi realităţi gri”, a fost semnată de 40 de senatori AUR, SOS şi POT, şi a fost citită în plen de Petrişor Peiu (AUR).

În moţiune, lui Burduja i s-a reproşat că a pus în pericol competitivitatea economiei româneşti. AUR i-a reproşat „isteria Termogaz”, în urma căreia s-ar fi micşorat extracţiile, consecinţa fiind, potrivit AUR, creşterea importurilor de gaze, creşterea cu 47% a preţurilor la gaze.

„Totul s-a întâmplat pentru că depozitele de gaz au fost golite haotic şi dezorganizat”, a susţinut AUR.

În document, Burduja a fost acuzat de incompetenţă şi haos în sectorul energetic românesc.

„În urma analizării tabloului general, se desprind cu uşurinţă motivele pentru care vă solicităm demisia lui Burduja: lipsa investiţiilor strategice şi a unei viziuni clare pentru dezvoltarea sistemului energetic. (...) Proiectele menite să crească producţia au fost prioritizate greşit, iar cele care se puteau realiza cu uşurinţă şi cheltuială minimă au fost neglijate. (...) În mod inexplicabil, statul a renunţat la centrala de la Mintia şi a vândut-o pentru o sumă ridicol de mică”, a citit Petrişor Peiu.

Ministrul Energiei a mai fost acuzat de „alocarea arbitrară a resurselor publice unor companii private, fără proceduri competitive” şi de „gestionarea defectuoasă a fondurilor europene şi naţionale”.

Venit la microfon, Sebastian Burduja a susţinut că România, pentru prima oară în 17 ani, are o strategie energetică naţională şi are energie sigură, ieftină, curată.

El a punctat că parlamentarii ar trebui să ţină cont că România nu trebuie să fie şantajabilă de către altă ţară (referire la Rusia) şi a punctat cât de important e că s-au demarat forajele în Marea Neagră.

„În anii din urmă, România a închis, din păcate, peste 7000 de megawaţi, de aceea de multe ori suntem nevoiţi să apelăm la importuri. Ştiţi ce am făcut pe mandatul meu? Nu am închis nici măcar un megawat, dimpotrivă, am finalizat grupul 5 de la Rovinari, grup pe cărbune. De ce? Pentru că până ce nu ai cu ce să înlocuieşti cărbunele, atunci nu ar trebui să îl scoţi. (...) S-a spus aici că nu avem cine ştie ce performanţe la fonduri europene. Verificaţi la ce loc e România la absorbţia de fonduri din fondurile europene pentru modernizare? Vă spun eu, suntem campioni. (...) Avem peste 2000 de megawaţi în centralele din Cernavodă deblocate după ani de zile”, a declarat Burduja.

Ministrul Energiei a mai acuzat că o investiţie în energie a fost blocată de ONG-uri pentru „un rac pe care nu l-a văzut nimeni”.

Liberalul a mai amintit că a semnat un contract cu canadienii pentru reactoarele de la Cernavodă şi a subliniat cât de important e ca ţara noastră să aibă tehnologie vestică în domeniul nuclear, nu să meargă pe mâna ruşilor.

„La Iernut am reuşit să resemnăm contractul care era blocat la 80% după mari eforturi, inclusiv diplomatice. Azi centrala e la 97%. Vedeţi unde e Iernutul azi şi de ce avem toate şansele să o terminăm anul acesta. (...) Vorbeaţi de Tarniţa. Tarniţa era un proiect blocat în sertar. Am mandatat compania SAPE să îl scoată la licitaţie şi în două rânduri nu a venit nimeni la licitaţie, pentru că în ultimii 20 de ani s-a construit prea puţin în acest domeniu în România. Ne-am aşezat la masa cu companii foarte mari să facem acest proiect”, a adăugat ministrul.

„Aţi vorbit de facturi, din păcate un neadevăr pe care îl perpetuaţi în spaţiul public, că plătim cea mai scumpă energie din UE. La electricitate avem al cincilea cel mai mic preţ din UE şi la gaze al patrulea cel mai mic preţ din UE. Acestea sunt datele din Eurostat. Cine are gaze mai ieftine decât noi? Ţările care importă gaze de la ruşi. Sper că nimeni nu vrea asta, pentru că independenţa energetică e foarte importantă, nu trebuie să mai depindem de asta”, a punctat liberalul.

În discursul său, Burduja a insistat pe necesitatea independenţei energetice şi, făcând un joc de cuvinte, a precizat că România nu trebuie să îşi ia lumina de la Moscova.

Venit la microfon, pesedistul Daniel Zamfir a pledat pentru Burduja şi a catalogat moţiunea drept populistă. El i-a adus elogii lui Burduja.

„Dacă alţii se mulţumesc cu discursuri despre suveranitate, actualul guvern a luat măsuri pentru a întări independenţa energetică. Sub conducerea actualului ministru au fost deblocate proiecte blocate de ani de zile, s-au atras 14 miliarde de euro din fonduri europene, s-au lansat investiţii noi, România nu doar că îşi acoperă necesarul, dar începe să conteze pentru regiune. Asta înseamnă suveranitate”, a declarat Zamfir.

„Viitorul energetic al României nu trebuie jucat la ruleta rusească”, a adăugat Zamfir, dar a acuzat AUR de inconştienţă.

„Românii vă văd, vă aud şi vă vor taxa pentru toate minciunile pe care le proferaţi”, a concluzionat el.

Revenit la microfon, Petrişor Peiu l-a acuzat pe Burduja că a atribuit contracte fără licitaţie, ceea ce face ca preţul să fie pus la îndoială.

Cât despre faptul că România are preţuri mici la energie, Peiu a ţinut să îl combată pe Burduja susţinând că preţul în sine nu e relevant, ci relevantă e raportarea preţului la puterea de cumpărare a populaţiei.

Din partea USR a vorbit senatorul Sorin Şipoş, care l-a criticat dur pe Burduja, acuzându-l pe acesta că nu avem reforme reale, ci doar schimbări de frică, printre altele de frica PNRR-ului.

"Ne dorim cu toţii ca România să devină un jucător puternic în domeniul energiei, dar pentru asta avem nevoie de strategie, viziune, nu de discursuri sforăitoare.

În această iarnă, gestionarea stocului de gaze a fost defectuoasă, dar mai ales costisitoare. Aici nu mai puteţi vorbi de securitate energetică, dle ministru. Tot în portofoliul dvs. se află centrala de la Iernut, investiţie vitală pentru România. După ani de întârzieri, ne promiteţi că se va finaliza în iunie 2025. Nicio asumare a întârzierilor, doar PR.

Mai grav, din cauza unei viziuni incoerente, a unei strategii energetice lipsite de credibilitate, România a pierdut investitori importanţi, precum ExxonMobil, CEZ. În loc să devenim lideri regionali, am devenit ţintă pentru achiziţii. Această erodare a încrederii investitorilor e poate cel mai clar indicator al eşecului politicilor din energie", i-a reproşat useristul Şipoş.

„În energie nu e loc de populism, e nevoie de competenţă şi profesionalism. Dacă s-ar produce energie făcând gargară, aţi ilumina singur Bucureştiul", l-a ironizat Şipoş pe Burduja.

Tot din partea USR a vorbit şi Ştefan Pălărie, care, la rândul său, l-a criticat pe Burduja.

„Îmi aduceţi aminte de celebrul robot Ion, care vorbea cu premierul Ciucă şi părea că totul funcţionează, dar era doar o carcasă. În spate nu era nimic", l-a ironizat Pălărie pe Burduja.

El a mai acuzat că domeniul stagnează pentru că băieţii deştepţi nu vor să scoată mâna din companiile de stat şi l-a acuzat că girează mufarea băieţilor deştepţi la contracte. De asemenea, i-a reproşat lui Burduja introducerea taxei pe stâlp.

Revenit la pupitru, Burduja i-a acuzat pe senatorii opoziţiei că dezinformează şi răspândesc minciuni.

„Proiectul Neptun Deep deranjează? De ce deranjează? Pentru că e o şansă pentru România să fie independentă energetic. E o şansă şi pentru Moldova (...) Şi nu, îmi pare rău să nu mă refer şi la dimensiunea geopolitică. E o strategie. O ţară care are energie şi e pe picioarele ei e o ţară puternică", a adăugat liderul liberal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor