“Nu mai ajutaţi Mama Natură să ne omoare” - Teste de laborator periculoase şi o potenţială pandemie de Nipah

(gov.md)

Cercetătorii specializaţi în virusologie au fost îndemnaţi să "înceteze să o mai ajute pe Mama Natură să ne ucidă" cu teste de laborator mortale care ar putea declanşa o nouă pandemie.

În timp ce încă se pune întrebarea dacă virusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19 s-a scurs de la Institutul de Virologie din Wuhan în timpul testelor cu lilieci, milioane de euro continuă să fie cheltuite pentru experimente riscante pe animale, relatează The Sun.

Departamentul de Energie al SUA şi FBI au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, virusul care provoacă Covid s-a scurs din laboratorul din China.

Iar experţii au avertizat în repetate rânduri că lumea ar putea intra fără să îşi dea seama într-o altă pandemie mortală, dacă nu se trag învăţăminte din ultimii trei ani.

Profesorul Colin Butler - care a redactat un raport pentru ONU cu privire la originile Covid - a declarat că a tras încă din 2012 un semnal de alarmă cu privire la pericolele pe care le implică dezvoltarea viruşilor în laboratoare.

Specialista în sănătate publică Laura Kahn a îndemnat, de asemenea, cercetătorii să "înceteze să o mai ajute pe mama natură să ne ucidă", "jucându-se cu viruşi pentru a vedea cum ar putea arăta un virus pandemic".

Amândoi sunt membri ai organizaţiei Protect Our Future - un nou grup de oameni de ştiinţă care solicită o supraveghere strictă a cercetărilor periculoase şi un "viitor fără pandemii generate în laborator".

Proiecte actuale din întreaga lume includ experimente pe virusul Nipah în Bangladesh, folosind lilieci şi hamsteri.

Boala care umflă creierul - care poate provoca sângerări din ochi sau surzenie - este catalogată drept o potenţială ameninţare pentru omenire de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Deşi este extrem de fatal - cu o rată de mortalitate cuprinsă între 40 şi 75 la sută - virusul Nipah a declanşat doar focare locale, a afirmat Butler.

Într-un avertisment înfricoşător, profesorul a declarat că testele "extrem de periculoase" asupra agenţilor patogeni mortali precum Nipah ar putea avea puterea de a declanşa o nouă pandemie.

"Dacă oamenii de ştiinţă fac experimente pe Nipah pentru a încerca să vadă cum se dezvoltă sau cum devine mai contagios şi dacă este aşa - vă rog să nu o faceţi", a declarat el pentru The Sun Online.

"În mod clar ar trebui să fie interzis. Este extrem de periculos. Nu este vorba doar de Nipah, mai sunt destul de mulţi alţi viruşi ca acesta."

"Vă puteţi imagina pe cineva într-un laborator care se gândeşte: 'Vreau să mă joc cu virusul Ebola, poate îl putem face să se transmită prin aer la animale'. Acest tip de experiment nu ar trebui să aibă loc. Există o întreagă gamă de organisme pe care nu ar trebui să se experimenteze. Este pur şi simplu mult prea periculos.

Dar dacă se face această muncă în laboratoare, ar putea să se întâmple. Acest lucru cu siguranţă nu ar trebui să se întâmple - mai ales cu agenţi patogeni cu potenţial pandemic. Beneficiile pe care le-am putea obţine din asta sunt teoretice şi există riscul ca ei să scape. Chiar am ajuns să cred acest lucru", a continuat profesorul.

De asemenea, specialista în sănătate publică Laura Kahn a declarat că există dovezi îngrijorătoare că cercetătorii experimentează în prezent şi cu MERS - un virus mult mai mortal decât Covid.

"Există motive de îngrijorare că acest tip de cercetare este încă în curs de desfăşurare", a declarat co-fondatoarea One Health Initiative pentru The Sun Online.

"Până când vom avea o discuţie deschisă, onestă şi transparentă, vom continua să ne luptăm cu acest lucru", a adăugat ea.

Mai mult, Kahn i-a îndemnat pe cei care se află în centrul pandemiei Covid să facă un pas înainte pentru a se asigura că se pot învăţa lecţii.

"Un fizician nuclear şi-a asumat responsabilitatea pentru bombele atomice şi a încercat să se asigure că acest lucru nu se va mai întâmpla", a spus Kahn.

"Comunitatea virologilor va trebui să îşi asume responsabilitatea pentru ceea ce probabil a făcut şi să se asigure că nu se va mai întâmpla din nou".

Kahn a cerut ca aşa-numita cercetare de "câştig de funcţie" [gain of function] să fie "condamnată şi interzisă la nivel mondial".

"Nu văd niciun beneficiu în a face acest tip de muncă. Riscurile depăşesc cu mult beneficiile", a precizat ea.

Zeci de experţi - inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii - au sugerat că virusul SARS-CoV-2 ar fi putut scăpa din laboratorul Wuhan.

Aceştia susţin că Institutul de Virologie din Wuhan a pus în pericol lumea prin efectuarea aşa-numitelor experimente de "câştig de funcţie" pentru a crea viruşi himerici.

Aşa-numitul "câştig de funcţie" presupune extragerea de viruşi de la animale pentru a le modifica în laborator şi a le face mai transmisibile şi mai mortale pentru oameni.

Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii nu au reuşit încă să determine originile pandemiei de SARS-cov-2 - fiind cercetate atât o scurgere de laborator, cât şi o sursă naturală.

În timp ce căutarea răspunsurilor continuă, congresmanul Briscoe Cain din Texas a introdus în ianuarie o rezoluţie prin care îndeamnă Congresul SUA să investigheze dacă o scurgere din laboratorul din Wuhan a declanşat pandemia.

Majoritatea nou-instalată în Camera Reprezentanţilor din SUA a declarat că acordă prioritate investigaţiilor privind originea Covid.

Comisia specială pentru Pandemia de Coronavirus a cerut ca până la 13 martie să fie făcute publice informaţiile americane care indică o scurgere de laborator.