„Nu mă voi transforma într-un avocat al fratelui meu” - Declaraţiile lui Traian Băsescu despre şantajul Bercea Mondial

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

La nici o zi după ce Antena 3 a difuzat înregistrări video din care reiese că Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, se antura cu interlopi şi ar fi primit bani pentru a interveni în justiţie în favoarea lui Bercea Mondial (închis pentru tentativă de omor), preşedintele Băsescu a ţinut o scurtă declaraţie de presă pentru a-şi preciza poziţia relativ la acest uriaş scandal mediatic.

Şeful statului a ţinut să precizeze că nu a avut niciodată vreo discuţie cu fratele său cu privire la sprijinirea lui Sandu Anghel (alias Bercea Mondialu) în procesele pe care le avea.

Având în vedere că, prin înregistrările difuzate de Antena 3 s-a lansat suspiciunea că şeful statului ar fi intervenit, la solicitarea fratelui său în derularea cazului Bercea, Traian Băsescu a precizat că nu a facut nicio intervenţie pentru Bercea şi a lansat un apel public către orice poliţist, orice procuror şi orice judecător care a fost implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu, cerându-le ca, dacă a existat o intervenţie a sa în favoarea acestuia, să o facă publică.

"Proba că nu a fost o astfel de intervenţie e chiar condamnarea. Din câte ştiu, Anghel a fost condamnat la ani grei de închisoare şi asta arată că n-a existat o intervenţie, iar dacă ea ar fi putut exista, fac un apel la poliţişti, procurori, în cazul în care vreunul a primit vreo intervenţie de la mine, să o spună public. Nu a existat!" a mai afirmat şeful statului.

În ceea ce-l priveşte pe fratele său, care astăzi a dat un comunicat de presă prin care precizează că Traian Băsescu nu are nicio legătură cu cazul presupusului şantaj, şeful statului a declarat că Mircea s-a implicat într-un anturaj în care nu trebuia să se implice iar în faţa justiţiei toţi sunt egali.

"În 10 ani nu am făcut nicio intervenţie pentru nimeni în justiţie" a declarat şeful statului, afirmând că nu se va erija într-un avocat al fratelui sau. Preşedintele statului a mai precizat că fratele său i-a povestit varianta sa asupra evenimentelor mediatizate ieri seara de Antena 3 încă de anul trecut, când Mircea Băsescu i-a spus că este şantat, preşedintele recomandându-i, la momentul respectiv să meargă la Parchetul General, lucru pe care Mircea Băsescu l-a făcut abia de curând, când a denunţat şantajul din partea familiei Anghel.

"Cunosc varianta fratelui meu în acest caz de anul trecut, când mi-a spus că e şantajat. I-am recomandat să se prezinte la Parchet şi să informeze de acest lucru. Nu o voi prezenta public pentru că nu sunt dispus să cred decât în varianta justiţiei. Nu pentru că nu am încredere în el. Nu mă voi transforma într-un avocat al lui, cu atât mai mult cu cât mi se pare că s-a implicat într-o zonă cu oameni în care nu trebuia să se implice", a declarat Băsescu, citat de Realitatea.

Părând emoţionat, şeful statului şi-a încheiat declaraţia dând asigurări că nu va face "niciun fel de intervenţie, la nicio instituţie a statului" pentru a-l proteja pe fratele său.

"Este major, este responsabil pentru faptele lui şi va trebui să răspundă în faţa legii" a precizat Traian Băsescu, afirmând că între nevoia de consolidare a justiţiei şi "reflexul firesc" de a-şi apăra fratele, alege consolidarea justiţiei.

Reamintim că Antena 3 a difuzat miercuri seara un filmuleţ în care Mircea Băsescu, fratele preşedintelui apare, alături de un membru al familiei lui Bercea Mondialu. Din film reiese că Mircea Băsescu ar fi vorbit cu un judecător de la Craiova pentru eliberarea lui Bercea şi că urma să discute situaţia lui Bercea chiar cu preşedintele Traian Băsescu.

Înregistrarea mai arată cum fiul lui Bercea, Florin Anghel (împotriva căruia Mircea Băsescu a depus o plângere penală acuzându-l de şantaj) îi reproşează lui Mircea Băsescu că i-ar fi dat o mulţime de bani - în jur de un milion de euro ar fi fost cheltuiţi pentru ca Bercea Mondialu să fie eliberat sau să primească o pedeapsă de un an, sau sub un an pentru tentativa de omor comisă.

Menţionăm în context că avocatul lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondialu, şi al lui Marius Constantin, ginerele lui Bercea, împotriva cărora fratele preşedintelui a depus o plângere penală pentru şantaj, a adus la finele săptămânii trecute la DNA Constanţa două înregistrări audio-video ce urmau să fie evaluate de către procurorii anticorupţie.

La momentul respectiv, avocatul a declarat că în aceste înregistrări ar apărea şi numele preşedintelui Traian Băsescu: "Domnia sa (preşedintele Traian Băsescu - n.r.) nu a fost prezent niciodată la asemenea discuţii, dar numele poate că a fost pomenit într-un context în această cauză. (...) În contextul general al înregistrărilor este vehiculat şi numele domniei sale, în calitatea de preşedinte al României".