"Nu înţelegem genul acesta de reacţii". Inspecţia Judiciară răspunde criticilor adresate de Secţia Penală a Înaltei Curţi

Inspecţia Judiciară a reacţionat la criticile adresate de Secţia Penală a Înaltei Curţi, după ce s-a sesizat din oficiu pentru verificări în cazul eliberării din arestul preventiv a fostului primar Cristian Popescu-Piedone.
Justiţia
Justiţia (Shutterstock)

"IJ nu înţelege genul acesta de reacţii, precum nici îngrijorarea pe care unele persoane din mediul juridic o manifestă. De asemenea, reamintim că nu este pentru prima dată când IJ se sesizează din oficiu (cazul de viol din Vaslui, cazul de braconaj din Caraş-Severin, cazul privind posibila încălcare a dispoziţiilor privind interceptările telefonice, cazul crimei din Iaşi, cazul poliţiştilor din Călăraşi acuzaţi de viol, cazul judecătorului din Cluj etc.).

Şi în aceste cazuri, rolul IJ a fost de a face verificări în vederea clarificării aspectelor semnalate de mass-media, în sensul confirmării sau infirmării. Toate aceste verificări sunt făcute cu respectarea principiului legalităţii", se arată într-un răspuns al Inspecţiei Judiciare remis Agerpres.

Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi-a exprimat îngrijorarea vineri, în cadrul unui comunicat de presă, cu privire la decizia Inspecţiei Judiciare în cazul eliberării lui Piedone.

"Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie îşi exprimă îngrijorarea în raport de decizia Inspecţiei Judiciare de a-i verifica pe judecătorii şi procurorii care, la data de 11 noiembrie 2015, au soluţionat măsurile preventive în dosarul "Colectiv", înregistrat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

Poziţia Inspecţiei Judiciare de a se autosesiza ca urmare a opiniilor critice exprimate în mass-media reprezintă o atingere de nepermis a înfăptuirii actului de justiţie cu respectarea principiilor independenţei, imparţialităţii şi garantării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, în lipsa oricăror informaţii care să contureze o suspiciune rezonabilă privind posibile abateri disciplinare", a transmis Secţia Penală a ÎCCJ.

Din perspectiva Secţiei Penale a Curţii Supreme, aducerea la cunoştinţa publicului de către Inspecţia Judiciară, într-o fază incipientă, a demersurilor pe care le-a întreprins "creează o presiune asupra judecătorilor şi procurorilor care ar risca să facă obiectul unei verificări disciplinare în cazul pronunţării de soluţii ce nu concordă cu aşteptările opiniei publice".

În acest context, Secţia Penală a instanţei supreme "înţelege să ia atitudine în faţa oricăror acţiuni care afectează realizarea actului de justiţie în condiţii de independenţă, imparţialitate şi respectarea legii, fără să urmărească însă ca aceste garanţii date de lege în scopul unei justiţii corecte şi dincolo de orice intervenţie din exterior să permită ca atitudini şi conduite ce ar putea constitui abateri disciplinare să rămână nesancţionate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne