NSA şi GCHQ au spionat apelurile telefonice ale pasagerilor în timpul curselor aeriene

Agenţiile de spionaj americană şi britanică au spionat pasagerii care şi-au folosit telefoanele mobile în timpul curselor aeriene, susţine un raport, care citează documente furnizate de fostul contractor NSA, Edward Snowden.
Sediul NSA din Fort Meade, Md. (Brendan Smialowski/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.12.2016

Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) şi omologul său britanic GCHQ au depus eforturi pentru a intercepta date de pe telefoanele mobile ale pasagerilor pe rute comerciale, inclusiv Air France, începând cu 2005, a declarat ziarul francez Le Monde.

Air France s-a numărat printre primele companii aeriene vizate de proiectele celor două agenţii de spionaj după ce, în 2007, a desfăşurat teste pentru a permite utilizarea telefoanelor mobile în aer. La acea vreme, aceasta nu era o practică răspândită, deşi aproximativ 100 de companii aeriene o permit în prezent.

Compania aeriană a fost văzută, aparent, ca o potenţială ţintă teroristă de către ambele agenţii de spionaj.

“Utilizarea telefoanelor mobile cu conexiune la Internet, în timpul zborurilor, a impulsionat crearea de programe specifice la NSA şi GCHQ”, a scris Le Monde în raportul său.

Ziarul, în parteneriat cu website-ul de ştiri The Intercept, are acces la arhiva documentelor strânse de fostul contractor NSA, Edward Snowden, care în 2013 a divulgat presei numeroase informaţii secrete referitoare la programele americane de monitorizare a datelor private.

Proiectele de spionare, cu nume de cod Thieving Magpie şi Homing Pigeon, ar putea colecta date de pe telefoanele mobile folosite în avioane dacă navele zboară la o altitudine mai mare de 3 km, a susţinut raportul Le Monde. Semnalele sunt captate de staţii de interceptare secrete situate la sol şi sunt transmise printr-un satelit.

“Simplul fapt că telefonul este deschis este suficient pentru a i se localiza poziţia. Apoi semnalul putea fi verificat pe baza listei de pasageri cunoscuţi aflaţi în zborul respectiv, cu numărul zborului şi codul companiei aeriene pentru a se determina numele utilizatorului de smartphone”, a adăugat Le Monde.

Raportul a mai susţinut că GCHQ şi NSA au furnizat în documentele furate de Snowden, care a fost suspectat că ar spiona în favoarea Chinei, câteva exemple individuale de apeluri telefonice interceptate la bordul zborurilor comerciale.

Deşi în mod normal nu este posibil să efectuezi apeluri telefonice în timpul zborurilor, unele companii aeriene permit pasagerilor să acceseze aplicaţii pe Internet prin intermediului unui sistem special Wi-Fi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor