Novak Djokovic explică în detaliu cum a depăşit dificultăţile cauzate de un virus stomacal la Masters 1000 de la Paris

Novak Djokovic (screenshot via Facebook)
Mioara Stoica
07.11.2023

La Masters 1000 de la Paris, Novak Djokovic a câştigat pentru a şaptea oară în cariera sa, depăşind nu doar adversarii, ci mai ales cel mai mare duşman cu care a spus că s-a confruntat în capitala franceză: un virus stomacal.

A dezvăluit existenţa acestui virus joi, atunci când l-a eliminat, cu greu, în trei seturi, pe olandezul Tallon Griekspoor. Vineri şi-a epuizat opţiunile şi în faţa danezului Holger Rune, chemând medicul după ce a pierdut primul set. Sâmbătă, a suferit din greu pentru a-l depăşi de rusul Andrei Rublev. În trei zile, nouă seturi, dar şi nouă ore.

A ajuns în finală, unde totul a fost mai uşor pentru el, învingându-l pe bulgarul Grigor Dimitrov cu 6-4, 6-3 în 1 oră şi 38 de minute.

Victoria "este mai specială pentru că a fost o provocare pe teren şi în afara lui. Această victorie este şi a voastră", a spus Djokovic, uitându-se la echipa sa, cu care a muncit din greu pentru a combate urmările virusului stomacal.

"Săptămâna aceasta, adevărata opoziţie a venit de la virus. A trebuit să mă confrunt cu el împreună cu echipa mea. Am fost concentrat 24 de ore din 24 între meciuri pentru a încerca să mă recuperez şi să fiu pregătit să joc. Este incredibil că am reuşit să fac asta cu trei meciuri de trei seturi, de câte trei ore fiecare", a declarat "Nole".

El a fost întrebat care este reţeta pe care ar da-o pentru a face faţă unui astfel de virus, care de multe ori face ravagii, care ţin o persoană în pat şi vizitând toaleta: "Zilele acestea am petrecut mai multe ore în baie decât pe teren", a spus el după ce a învins Griekspoor în optimi.

La întrebarea unui jurnalist care i-a cerut un sfat pentru soţia sa, Djokovic a detaliat mai mult procesul. "Nu sunt doctor, nu pot da sfaturi medicale. Cred că este diferit pentru toată lumea. Cred că hidratarea este esenţială, dar nu pot vorbi în numele altora", a spus sârbul.

El a îndrăznit să meargă mai departe bazându-se pe experienţa sa personală. "Nu am reuşit să mănânc prea mult în aceste zile. Probabil aş mânca doar o dată pe zi, dar nu orice. Aş bea lichide, pentru că orice altceva ar intra în gură, ştiţi că ar ieşi foarte repede", a afirmat el.

El a mai precizat că s-a simţit rău, "ameţit, deshidratat tot timpul. Te simţi slăbit. Dar pentru un atlet profesionist, odată ce eşti pe pistă, bineînţeles, fie laşi circumstanţele şi ceea ce simţi să preia controlul, fie încerci să te controlezi singur. Nu există cale de mijloc, fie te retragi, fie pui energia adrenalinei pentru a avea un impuls suplimentar, o energie în plus", a analizat Djokovic.

El a concluzionat că "poate că a durat mai puţin pentru mine decât pentru soţia ta. Au fost trei sau patru zile de o mare luptă. Astăzi (în finală) este prima zi în care am simţit cu adevărat că am lăsat virusul în urmă. Îmi pare rău, dar nu pot da medicamente sau remedii de tratament. Cred că nu există leac", a spus el, zâmbind şi ţinând trofeul în mâini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor