Noul preşedinte al Africii de Sud vizează confiscarea terenurilor de la fermieri albi

Noul preşedinte sud-african Cyril Ramaphosa (Getty Images)
Andrei Popescu
22.02.2018

După câţiva ani de scandaluri, abuzuri şi incompetenţă, preşedintele sud-african Jacob Zuma a fost în cele din urmă forţat să demisioneze săptămâna trecută.

Noul preşedinte Cyril Ramaphosa s-a adresat miercuri în Parlamentul ţării din Cape Town şi a declarat foarte clar că prioritatea sa este aceea de a vindeca diviziunile şi nedreptăţile trecutului, mergând până la primii colonişti europeni din anii 1600 care au confiscat pământuri de la triburile indigene.

Ramaphosa a anunţat în repetate rânduri că vorbeşte despre confiscarea de terenuri de la fermierii albi şi înapoierea acestora sud-africanilor de culoare.

O măsură similară a fost implementată cu ani în urmă în Zimbabwe, o ţară învecinată.

Încercând să corecteze nedreptăţi similare şi din perioada colonialismului şi Apartheidului comise în ţara sa, preşedintele zimbabwean Robert Mugabe a iniţiat un program de redistribuire a terenurilor în perioada 1999-2000.

Mii de ferme deţinute de proprietari albi au fost confiscate de guvern.

Zimbabwe a fost cunoscută la un moment dat drept coşul de pâine al sudului Africii. Fermierii de clasă mondială din Zimbabwe erau exportatori majori de alimente către restul regiunii.

Dar la câţiva ani după programul de redistribuire a pământurilor, producţia alimentară s-a prăbuşit în Zimbabwe. Fără fermierii profesionişti şi experimentaţi, naţiunea s-a transformat dintr-o ţară care exporta produse agricole în una dependentă de ajutoarele oferite de Programul Alimentar Mondial al ONU. Au urmat o hiperinflaţie şi o criză economică care a durat mai multe decenii.

Unii s-au gândit că politicienii din Africa de Sud ar trebui să cunoască aceste lucruri, ţinând cont că au putut observa în mod direct evoluţia şi efectele programului lui Mugabe, fără a mai menţiona faptul că ţara a trebuit să absoarbă milioane de refugiaţi înfometaţi din Zimbabwe.

Totuşi, regimul sud-african doreşte să adopte exact această politică.

Cu toate acestea, preşedintele Cyril Ramaphosa a afirmat că guvernul său doreşte să iniţieze un program de redistribuire a terenurilor care nu va afecta economia sau securitatea alimentară a Africii de Sud.

Cuvântarea noului preşedinte sud african a durat 40 de minute, detaliind o politică axată pe bugete sociale mai mari, confiscări de terenuri de la albi şi reorientarea economiei către un model socialist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor