Noul lider de la Tiraspol încearcă să elucideze cine a golit vistieria de rezervele de aur (presa rusă)

Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, intenţionează să elucideze cine a scos rezervele de aur din autoproclamata republică nistreană, lăsând în vistierie doar 49 de mii de dolari, scrie Nezavisimaia Gazeta în ediţia de vineri.
Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
10.02.2012

Noul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, intenţionează să elucideze cine a scos rezervele de aur din autoproclamata republică nistreană, lăsând în vistierie doar 49 de mii de dolari, scrie Nezavisimaia Gazeta în ediţia de vineri. Investigaţia a început. Tiraspolul a mai anunţat o revizie în întreprinderile privatizate, majoritatea cumpărate de ruşi. Companiile ale căror proprietari nu îşi îndeplinesc obligaţiile investiţionale ar putea fi privatizate, notează publicaţia rusă.

Şevciuk a relatat la televiziunea locală că vechea putere a plecat, lăsându-i practic o vistierie goală. El a precizat că, la ora actuală, se verifică activitatea unor responsabili din fostul regim. 'Avem deja documente, care întemeiază presupunerea că o serie de demnitari acţionau cel puţin nu în interesele statului. Aceste documente vor fi trimise structurilor de apărare a ordinii de drept pentru adoptarea deciziilor corespunzătoare legii', a spus Şevciuk.

El a subliniat că va controla personal anchetarea posibilelor fapte de corupţie comise de foştii demnitari de la Tiraspol. Şevciuk a afirmat că, la sfârşitul anului trecut, din Transnistria au fost scoase aproape toate rezervele de aur. 'În conturile valutare au rămas doar 49 de mii de dolari', a spus el. Totuşi, a continuat liderul transnistrean, guvernul a reuşit să plătească salariile bugetarilor, să dea pensiile şi bursele studenţeşti. În lipsa resurselor valutare, conducerea a fost nevoită să ceară consilierea Băncii Centrale şi a Serviciului federal vamal ale Federaţiei Ruse. Aceste instituţii au trimis specialişti executivului de la Tiraspol.

Nezavisimaia Gazeta relatează, citând surse din apropierea conducerii transnistrene, că în aşa-zisul Minister al Afacerilor Interne a fost creată o structură specială pentru combaterea criminalităţii organizate şi a corupţiei. Şevciuk se va strădui să-i dea în vileag pe cei care au lăsat regiunea separatistă fără resurse, afirmă sursele citate. Totuşi, mulţi se arată sceptici faţă de iniţiativele noului 'preşedinte', considerând că vor începe represiuni şi 'deschiaburirea' unor proprietari în favoarea altora. Se crede că Şevciuk vrea să readucă în proprietatea statului acele întreprinderi care au fost cumpărate, iar apoi activitatea lor a fost oprită, lăsându-i pe angajaţi fără un loc de muncă şi fără venituri. Această măsură ar viza fabrica de extragere a uleiului din Tighina, al cărei proprietar este un american, o uzină de ambalaje de sticlă, vândută cândva la un preţ mic unui cetăţean german, şi alte întreprinderi deţinute de străini. 'Între acestea nu sunt companii ruseşti - proprietarii acestora îşi îndeplinesc toate obligaţiile asumate şi faţă de ei nu vor exista pretenţii', au spus sursele citate.

Nezavisimaia Gazeta aminteşte că marea privatizare din Transnistria a început în 2002, iar 2011 se considera un an de bilanţ al acestui proces. Potrivit Ministerului Economiei, 155 de întreprinderi au fost privatizate, 130 vândute cu datorii împovărătoare unor investitori. La baza economiei regiunii stă Uzina metalurgică moldovenească, acum controlată de omul rus de afaceri Alişer Usmanov şi de ucraineanul Rinat Ahmetov. De ruşi sunt deţinute şi fabrica de încălţăminte de la Tighina şi fabrica de vin 'Buchetul Moldovei'. Dar cea mai mare achiziţie rusească, efectuată în anii 90 ai secolului trecut, este centrala electrică cu condensare de capacitate mare.

Surse sub protecţia anonimatului din legislativul de la Tiraspol au afirmat că revizia iniţiată de Şevciuk ar putea să atingă şi unele companii mari deţinute de ruşi, mai ales că au fost plângeri că nici ei nu-şi îndeplinesc în totalitate obligaţiile asumate, în ceea ce priveşte menţinerea numărului de angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor